Cercetătorii avertizează. O variantă SARS-CoV-2 rezistentă la vaccinurile actuale ar putea apărea curând

Cercetătorii avertizează. O variantă SARS-CoV-2 rezistentă la vaccinurile actuale ar putea apărea curând

Până în prezent, eforturile de a combate pandemia prin imunizare pare să funcționeze dar, potrivit noilor cercetări, chiar acum ar putea fi și cel mai rău moment pentru a lăsa garda jos deoarece oricând poate apărea o varinată rezistentă la vaccinurile actuale.

Vaccinurile sunt considerate a fi cea mai bună soluție disponibilă pentru controlul pandemiei SARS-CoV-2 în curs. Cu toate acestea, apariția tulpinilor rezistente la vaccin poate veni mult prea repede faţă de eforturile care se fac cu privire la dezvoltarea vaccinului, pentru a atenua consecințele pandemiei asupra sănătății, economice și sociale.
În acest sens, o echipă de oameni de știință condusă de cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie din Austria a calculat riscul apariției unei tulpini rezistente la vaccinurile actuale în diferite scenarii. Elementul central al fiecărui scenariu a fost rata de absorbție a vaccinului într-o populație de 10 milioane pe o perioadă de trei ani și măsura în care intervențiile non-farmaceutice, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea socială, fac diferența.

Un factor de risc potențial poate fi revenirea persoanelor vaccinate la comportamente pre-pandemice care pot determina răspândirea tulpinii rezistente

Implementarea măsurilor non-farmaceutice într-un moment de vaccinare ridicată poate contribui, de asemenea, la reducerea infecțiozității atunci când eficacitatea vaccinurilor nu este perfectă.

În mod surprinzător, o lansare rapidă în care toată lumea primește cota completă de imunizări aprobate în cel mai scurt timp ar lăsa coronavirusului mortal puține oportunități de a dezvolta aleatoriu gene rezistente la anticorpi.

La celălalt capăt, având un virus mutant răspândit neîngrădit printr-o populație sensibilă îi oferă agentului patogen numeroase șanse să sară între mai multe gazde cu o eficiență mare. Ne-am putea imagina că cel mai perfid tip de agent patogen ar apărea într-o populație în care nimeni nu este vaccinat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prin contrast, un rezultat contraintuitiv al analizei noastre este că cel mai mare risc de stabilire a tulpinilor rezistente apare atunci când o fracțiune mare din populație a fost deja vaccinată, dar transmiterea nu este controlată”, concluzionează cercetătorii .

Mai precis, în situațiile în care o tulpină emergentă îi este permis să se răspândească, apariția acesteia are loc atunci când aproximativ 60 la sută din cei 10 milioane de cetățeni model au fost complet imunizați. A avea aproape două treimi dintr-o populație cu cota completă de vaccinări ar putea fi un moment bun pentru a arunca masca și a îmbrățișa pe cei dragi.

Din păcate, pe baza previziunilor, nu ar putea exista un moment mai rău pentru relaxare

„O recomandare specifică simplă este de a menține transmisia scăzută chiar și atunci când o fracțiune mare din populație a fost vaccinată prin punerea în aplicare a intervențiilor acute non-farmaceutice (adică respectarea strictă a distanțării sociale) pentru o perioadă rezonabilă de timp, pentru a permite descendențe emergente de tulpini rezistente să dispară", sfătuiesc cercetătorii .

De fiecare dată când o particulă de virus se reproduce singură, există șansa ca biblioteca sa de gene să cadă într-o nouă configurație. Oricare dintre aceste configurații ar putea depăși un sistem imunitar care a primit deja un vaccin, lăsându-ne din nou neprotejați.

Desigur, vaccinurile joacă un rol central în a ne întoarce cu toții la o viață normală, mai puțin limitată. Însă strategia nu ne permite să ne luăm piciorul de pe accelerator pe măsură ce ne apropiem de linia de sosire...

Această cercetare a fost publicată în Nature .