Oficial. România va produce drone militare la Bacău. Vor supraveghea frontierele și submarinele din Marea Neagră

Oficial. România va produce drone militare la Bacău. Vor supraveghea frontierele și submarinele din Marea Neagră

O firmă românească va produce drone tactice, în colaborare cu o companie din Marea Britanie. Contractul a fost semnat de reprezentanții celor două entități.

Firma românească Aerostar Bacău a semnat un contract cu compania britanică U-TacS pentru producerea, în România, de drone tactice Watchkeeper X. Anunțul a fost făcut, miercuri, de președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea.

Acesta a făcut o postare pe Facebook, după ce a luat parte la evenimentul de semnare a contractului de către reprezentanții celor două companii. Este vorba despre directorii generali Grigore Filip, pentru Aerostar Bacău, și Yogev Dahan din partea U-TacS.

„Prestigioasa companie băcăuană Aerostar - recunoscută în ţară şi peste hotare - pune judeţul Bacău pe harta locurilor unde se realizează proiecte de înaltă tehnologie, ce pot fi utilizate atât în domeniul securităţii naţionale, inclusiv supravegherea frontierelor, cât şi pentru monitorizarea infrastructurii critice”, a scris în mesajul de pe Facebook președintele Consiliului Județean Bacău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit spuselor sale, prin acest parteneriat compania băcăuană își confirmă poziția de jucător important pe această piață.

„Prin intermediul acestui parteneriat, Aerostar - unul dintre cei mai importanţi angajatori băcăuani - îşi reconfirmă statutul de companie robustă şi rezilientă, capabilă să facă faţă cu succes provocărilor, tot mai complexe, din lumea de azi”, a mai scris, Valentin Ivancea.

Despre dronele Watchkeeper

La Aerostar, U-TacS va realiza asamblarea finală a dronelor și a stațiilor de control de la sol. Proiectul lansat la Bacău prevede producerea și a 7 drone solicitate de Ministerul Apărării și va duce la înființarea a 500 de locuri de muncă.

Dronele Watchkeeper dezvoltate de U-TacS sunt acreditate NATO, iar militarii români sunt familiarizați cu ele din misiunile pe care le-au avut în Afganistan.

Watchkeeper a fost concepută pentru a oferi armatei britanice posibilitatea de a reacționa rapid amenințărilor. Sistemul este certificat să zboare în spațiul aerian civil, astfel că dronele pot fi fi utilizate și în domeniul securității naționale. Acestea pot supraveghea frontierele și pot monitoriza infrastructura critică.

Drona dispune și de capacitatea de a monitoriza transmisiile subacvatice, și ar putea detecta și urmări submarinele în Marea Neagră. Drona Watchkeeper poate fi echipată și cu bombe-planor ghidate Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN).