Dacian Cioloş are necazuri mari cu Roşia Montană. Marea întrebarea a specialiștilor

Dacian Cioloş are necazuri mari cu Roşia Montană. Marea întrebarea a specialiștilor

Lumea Justiţiei anunţă că în ianuarie 2017, dosarul Roşia Montană a fost depus la UNESCO având semnăturile premierului Dacian Cioloş şi ale Corinei Şuteu (care a condus Ministerul Culturii), dar fără a conţine un Memorandum aprobat de Guvernul României, fapt care ar trebui să atragă atenţia Parchetului General.

Conform sursei citate, la 4 şi 5 ianuarie 2017, Corina Şuteu a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO. El conţinea un «cuvânt înainte» semnat de Dacian Cioloș. De asemenea, dosarul avea și semnătură Corinei Şuteu «în numele Statului parte».

La acea dată, consilierul Direcției Relații Internaționale și Afaceri Europene din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Cătălina Pîrvu, a precizat că dosarul nu fusese aprobat la nivel de prim-ministru. Observaţia venea în contextul în care copreşedintele USR PLUS şi-a scris funcţia pe dosar.

„Atenție, dosarul Roșia Montană a fost depus la UNESCO deși, conform aceluiași document pe care îl prezentăm mai jos, nu există niciun Memorandum aprobat în acest sens de Guvernul României”, arată luju.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, aceeaşi Cătălina Pîrvu semnala că „nici ministerele în competență cărora se află cele mai importante aspecte incluse în dosar (aspecte strategice, juridice, financiare, economice, etc.) nu au avizat depunerea acestuia la UNESCO”.

Dacian Cioloş va avea probleme cu legea?

„Ba mai mult, în clarificările privind parcursul dosarului Roșia Montană la UNESCO oferite de consilieră MC, apare informația potrivit căreia Ministerul Afacerilor Externe a refuzat să avizeze depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO.

Roşia Montană

Pe lângă avizul pe care MAE a refuzat să îl dea, pentru depunerea dosarului UNESCO mai erau necesare avizele Ministerului Justiției, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Economiei, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Energiei, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurlae, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, dar și avizarea dosarului UNESCO de către primul ministru al României.

În ciuda lipsei acestor avize, ori a unui Memorandum adoptat de Guvernul de la acea dată, într-o adresa transmisă directorului Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO și înregistrată la Cabinetul ministrului Culturii cu nr. 15 din 3 ianuarie 2017, se precizează «în mod fals că trimiterea dosarului la UNESCO ar fi fost asumată de Guvernul României»

(…)Parchetul General are obligația să afle cum rămâne România văduvită de aurul din subteran. Dată fiind această situație, cerem public Parchetului General să se sesizeze de urgență pentru a verifica dacă Dacian Cioloș și Corina Suteu au în spate un act guvernamental care să fi abilitat să acționeze în numele Statului român atunci când au înregistrat dosarul Roșia Montană la UNESCO sau au derulat întreagă operațiune de blocare a aurului României pe persoană fizică”, susţin jurnaliştii de la Lumea Justiţiei.