Stenograme explozive la Ministerul Transporturilor. Numele unui controversat general SIE apare în înregistrările DNA

Stenograme explozive la Ministerul Transporturilor. Numele unui controversat general SIE apare în înregistrările DNA

Numele lui Dumitru CIobanu, fost general SIE, apare în stenogramele DNA cu privire la traficul de influență de la Ministerul Transporturilor. Dosarul îi vizează pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare.

Numele lui Dumitru Ciobanu, care a fost general SIE în anii 90, apare în stenograme în legătură cu favorizarea unei companii turce care participa la licitații organizate de Ministerul Transporturilor.

Este vorba despre o convorbire dintre un om de afaceri, Ion Macovei și fostul general SIE, în care cel dintâi spune că are probleme cu Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Discuția a avut loc pe 3 iunie 2021, în biroul lui Ion Macovei.

Procurorii susțin că acesta i-a cerut fostului general SIE Dumitru Ciobanu să găsească o modalitate prin care să să ajungă la Cătălin Drulă. El dorea ca minstrul să favorizeze o companie turcească de construcții de autostrăzi în cadrul procedurilor de achiziție publică derulate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, după cum relatează g4media.ro.

Discuțiile din stenograme

Macovei Ion: Pentru autostrada Ploiești – Buzău, care merge și s-a semnat și contratul…

Ciobanu Dumitru: Buzău?

Macovei Ion: Ploiești spre Buzău. Sunt mai multe loturi, sunt niște turci, am vorbit cu ei, suntem datori să intrăm cu ceea ce dumneavoastră îmi spuneți. Io am luat-o că e o chestie cu care poți să câștigi foarte bine

(…)

Macovei Ion: (…) dar este totuși o problemă cu acest om, care nu pot să spun că-i om, e un câine, acest Drulă, și trebuie să găsim o soluție pentru el.

Ce a cerut generalul în schimbul intervenției

De asememenea, procurorii DNA susțin că Ion Macovei era nemulțumit de atitudinea intransigentă a ministrului Cătălin Drulă, care a făcut imposibilă orice intervenție pentru firma turcească.

DNA arată că fostul general SIE ar fi cerut ca, în schimbul încercării de susținere a firmei turcești ca aceasta să încheie contracte pentru emiterea scrisorilor de garanție cu o anumită societate de asigurări, în care ar fi implicat.

Cine este generalul Dumitru Ciobanu

Dumitru Ciobanu a fost general SIE în anii 90 și a condus Direcției de Contraspionaj Extern, potrivit unei investigații realizate de România Liberă. El a intrat în atenția publicului după instalarea lui Emil Constantinescu la Cotroceni, când a transmis Administrației Prezidențiale un raport în care îi acuza pe Ioan Talpeș, șeful SIE, de acte de corupție.

Raportul lui Ciobanu îl acuza pe Talpeș că ar fi primit în 1995 6 milioane de dolari de la contrabandistul sirian Zaher Iskandarani ca să-l salveze de la arestare, arăta România Liberă.

După scandalul care a izbucnit prin apariția în presă a documentului, generalii Talpeș, Ciobanu și Silinescu au fost trecuți în rezervă din SIE.

În 2005, Dumitru Ciobanu a fost în centrul unui scandal în orașul Comănești, unde primăria a vrut să cumpere un teren de 12 hectare de la o firmă de-a sa. Pe suprafața respectivă urma să fie construite locuințe pentru localnicii afectați de inundații. Afacerea a picat după ce presa a dezvăluit suma supraevaluată a tranzacției, de peste 3 milioane de euro.

Scandalul de la Ministerul Transporturilor

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de marţi, 29 iunie, a lui Daniel Manole, director al ARSVOM. Acesta este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi luare de mită.

De asemenea, au mai fost reținuți și trei administratori ai unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.

Anchetatorii precizează că în dosar a mai fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de un alt om de afaceri, pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.