România va vinde urgent 1 milion de doze de vaccin Pfizer. Care este motivul și la ce preț se face tranzacția

România va vinde urgent 1 milion de doze de vaccin Pfizer. Care este motivul și la ce preț se face tranzacția

Pentru a nu irosi 1 milion de doze de vaccin Pfizer, care vor expira dacă nu vor fi utilizate, România urmează să vândă acest ser la un preț stabilit de UE.

Florin Cîțu, prim-ministrul României, a declarat, luni, că există o analiză a stocurilor de doze de vaccin care urmează să expire și că Guvernul comunică cu mai multe țări pentru a exporta sau dona serurile anti-Covid. O astfel de țară este Danemarca, care va cumpăra 1 milion de doze Pfizer de la România, la prețul de achiziție stabilit de reprezentanții Uniunii Europene.

Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu în privința vaccinurilor vândute

„Avem aceste statistici. O parte din ele au fost exportate. Există o analiză. Există contacte cu mai multe țări pentru a exporta, a dona. În fiecare zi primim cereri. În Danemarca vom vinde, la prețul de achiziție, 1 milion de doze Pfizer.

Când a fost făcută strategia pentru UE, toate țările au avut aceeași strategie. S-a contractat mai mult, pentru că trebuia să vină și acel moment în care vindeam în alte țări iar strategia este să vindem la prețul de achiziție”, a afirmat șeful Executivului la finalul ședinței coaliției de guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul a mai precizat că Guvernul și-a atins cea mai importantă țintă din campania de vaccinare, adică zero cazuri de persoane infectate cu coronavirus în 24 de ore, precum au raportat Capitala și mai multe județe.

Se vor distruge și 35.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca

„Am atins cea mai importantă țintă. Ieri, în București, timp de 24 de ore nu a fost nicio persoană infectată. Aceasta este ținta vaccinării, de a elimina pandemia”, a spus Florin Cîțu.

Altfel, autoritățile din țara noastră trebuie să distrugă 35.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca, al căror termen de expirare este 30 iunie. Anunțul a fost făcut de Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania de vaccinare din România. Decizia, ca și cea a închiderii unor centre de vaccinare, vine în condițiile în care interesul populației pentru vaccinarea anti-COVID este într-o scădere accentuată.