Imaginea asta devine regulă în 2022? Premoniţie în pandemia de coronavirus

Imaginea asta devine regulă în 2022? Premoniţie în pandemia de coronavirus

Un al treilea rapel ar putea deveni o necesitate urgentă. Vaccinurile ar putea să nu fie eficiente împotriva noilor tulpini.

Imaginea asta devine regulă în 2022? Premoniţie în pandemia de coronavirus. Preşedintele Comisiei Permanente de Vaccinare din Germania (StiKo), Thomas Mertens, este cel care a subliniat că „vaccinurile actuale împotriva noului coronavirus nu vor fi ultimele”.

„În principiu, trebuie să ne pregătim pentru ca probabil anul viitor să fie nevoie să ne reîmprospătăm protecţia imunitară”, a decarat acesta, conform Agerpres. Chiar şi aşa, Germania nu a luat încă nicio decizie în acest sens până în prezent.  Oficialii de la Berlin aşteaptă concluziile studiilor imunitare realizate pe populaţia vaccinată. În Germania, responsabilii Sănătăţii din guvernului central, dar şi cei ai landurilor urmează de obicei recomandările StiKo.

Premoniţie în pandemia de coronavirus

În declaraţiile preluate de grupul medical Funke, expertul sanitar al Partidului Social-Democrat (SPD), Karl Lauterbach, a precizat că imunitatea la actualele vaccinuri durează în jur de şase luni, conform ultimelor studii. Practic, în acest context, Mertens a explicat că un al treilea rapel ar putea deveni o necesitate urgentă. El a precizat că aici s-ar putea ajunge cât timp apar noi variante ale coronavirusului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, preşedintele Comisiei Permanente de Vaccinare din Germania se teme că vaccinurile ar putea să nu fie eficiente împotriva noilor tulpini. De aceea ar putea să fie nevoie de al treilea rapel Mai mult, acesta s-a referit la vaccinurile de la AstraZeneca şi Johnson &Johnson, mai puţin eficiente împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus.

Altfel, amintim că reprezentanţii Pfizer şi BioNTech au indicat recent că ar putea fi nevoie de o a treia doză de vaccin după un an de la administrarea primei doze.  În acelaşi context, amintim că la acest subiect s-a referit marţi şi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

Ce a spus Gheorghiţă despre a treia doză?

„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% - 95%, deci beneficiile se păstrează. Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate.

În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară.

Nu sunt date disponibile din punct de vedere ştiinţific care să ne furnizeze informaţii legate de siguranţă, de tolerabilitate şi de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaţionale la risc, este şi pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea tulpini, variante virale mutante care nu vor fi acoperite de vaccinuri actuale.

Deci sunt două două acţiuni importante; pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaţionale la risc şi, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante.

Nici cei de la Pfizer nu au spus că este obligatoriu. Se evaluează această posibilitate, dar care nu este cu titlu de recomandare absolută. Nu este nimic agreat la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de Centrul European de Control al Bolilor sau Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite. Sunt, repet, date ştiinţifice care considerăm că este firesc să fie disponibile, în mod deosebit legate de siguranţă şi de tolerabilitate şi eficacitate”, a declarat medicul militar.