În Brazilia, copiii sunt mai afectați de pandemia de coronavirus decât în alte state. Dintr-un număr de 434.000 de decese cauzate de coronavirus, 832 au fost înregistrate în cazul copiilor cu vârsta sub șase ani, scrie presa internațională.

Epidemiologii susțin că situația de față este îngrijorătoare, iar statisticile arată că numărul deceselor copiilor este ireal de mare. „Nu am văzut asta nicăieri altundeva în lume”, s-a exprimat un medic epidemiolog de la universitatea publică San Paulo.

În Statele Unite, care s-au confruntat cu un număr extrem de mare de cazuri de deces înregistrate pe fondul pandemiei de coronavirus, dublu față de cazurile din Brazilia, au fost raportate aproape 250 de decese în cazul copiilor sub șase ani.

Care este motivul deceselor

Cadrele medicale sunt de părere că în spatele cifrelor alarmante s-ar afla o altă tulpină a coronavirusului, depistată inițial în statul brazilian, și care ar fi mult mai periculoasă decât prima. Noua tulpină este mult mai contagioasă decât virusul inițial și poate reinfecta persoane care au trecut deja prin boala în cauză.

Un medic epidemiolog de la Universitatea din Sao Paulo a declarat presei: „Este un număr absurd de mare (se face referire la cazurile de deces în rândul copiilor – n.r.)”.

„Nu am văzut asta nicăieri altundeva în lume”, a spus Fátima Marinho.

Infecționiștii specialiști care studiază noua tulpină a coronavirusului au transmis că, în cazul de față, este vorba despre varianta P.1 a noului virus, care este mult mai periculoasă decât varianta tipică a acestuia. Ea își are rădăcinile în Brazilia și este de două ori mai contagioasă decât prima tulpină a coronavirusului. Astfel s-ar explica și numărul cazurilor numeroase de deces în rândul copiilor brazilieni.

De asemenea, noua tulpină poate reinfecta cetățeni care au trecut deja prin infecția cu coronavirus.

La nivel global, Brazilia este al doilea stat cu cele mai multe cazuri de decese înregistrate pe fondul pandemiei de coronavirus, potrivit Digi24.