A rămas fără permis, după ce ar fi mâncat o ciocolată cu rom. Ce a decis instanța
- Emma Cristescu
- 17 iulie 2024, 20:34
Alba. Un șofer a rămas fără permis după ce a mâncat o ciocolată cu rom. Bărbatul le-a explicat polițiștilor că a mâncat o ciocolată cu două ore înainte, dar nu a reușit să rezolve situația. El a dat IPJ Alba în judecată. Rezultatul probelor de sânge a negat prezența alcoolului în sânge, iar magistrații Judecătoriei Sebeș au admis cererea de anulare a procesului verbal.
Cum a rămas șoferul din Alba fără permis
În urma testării cu aparatul „etilotest marca DRAGER, a rezultat că se afla sub influența băuturilor alcoolice, având o concentrație de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat”, se arată în motivarea instanței. Bărbatul le-a spus polițiștilor că nu a consumat alcool și că doar a mâncat o ciocolată cu rom. El le-a cerut agenților să-l ducă la spital, sperând că nu va rămâne fără permis.
„Solicit recoltarea de mostre biologice de sânge deoarece nu am consumat băuturi alcoolice, în urmă cu aproximativ două ore și ceva am mâncat ciocolată cu rom”, a scris șoferul pe procesul verbal, potrivit datelor de la dosar.
Șoferul a câștigat
La spital, șoferului i s-au recoltat probe biologice prima dată la ora 20:30, iar apoi la ora 21:30. Rezultatul a fost zero. Pe 10 iulie 2024, magistrații Judecătoriei Sebeș au admis cererea de anulare a procesului verbal prin care i-a fost reținut carnetul de șofer. Momentan, decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel, potrivit Alba24.
La ce trebuie să fie atenți polițiștii
Oamenii legii trebuie să respecte câțiva pași în momentul în care se pregătesc să testeze șoferii cu etilotestul:
- verificarea funcționării aparatului etilotest;
- informarea șoferului cu privire la procedura de testare la care urmează să fie supus;
- explicarea procedurii;
- respectarea instrucțiunilor și normelor sanitare, prin desigilarea protecției în fața șoferului;
- extragerea pe suport de hârtie a rezultatului, completarea cu datele necesare;
- explicarea dreptului de a contesta;
- conducerea șoferului la o instituție medico-legală, în cazul în care concentrația de alcool în aerul expirat indică un grad avansat de alcoolemie.