Șoferii, loviți crunt de această decizie. Se va merge cu 30 de km/h în marile orașe

Șoferii, loviți crunt de această decizie. Se va merge cu 30 de km/h în marile orașeAccident pe DN1. Sursa foto: Arhiva EVZ

Reprezentanții OMS au o inițiativă ce ar trebui să fie adoptată la nivel mondial și ar avea ca scop reducerea accidentelor auto soldate cu morți.

O propunere istorică făcută de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a reduce accidentele auto. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general, a anunțat că vrea ca în toate orașele lumii viteza să fie limitată la 30 de km./h. Iar în ţările care folosesc sistemul imperial, așa cum este America, limita să ajungă la 20 de mile (32,2 km) pe oră, conform DW.

Propunere venită de la Organizația Mondială a Sănătății: limitarea vitezei în orașe

Anunțul a fost făcut ocazia lansării de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) a Săptămânii Globale a Siguranţei Rutiere. „Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces pentru copii şi tineri”, a spus şeful OMS într-un mesaj video care susţine campania Streets for Life. La nivel mondial, o persoană moare la fiecare 24 de secunde într-un accident auto. Aproximativ o treime din accidentele care duc la decese au la bază viteza excesivă, conform datelor oferite de reprezentanții de la OMS.

Fiecare kilometru pe oră peste limita de viteză creşte riscul unui accident fatal cu 4-5%. „Astăzi şi în fiecare zi, 3.000 de copii sunt ucişi sau răniţi pe străzile din întreaga lume. Este o criză care este provocată de oameni şi poate fi complet prevenită ”, a declarat Zoleka Mandela, ambasador global al Iniţiativei pentru Sănătatea Copilului.

România este pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea la acest capitol, în Uniunea Europeană

Ca exemplu pentru limitarea vitezei în orașe au fost date Bruxelles, capitala Belgiei, dar și localități din Spania. „Pe măsură ce ne revenim după COVID-19, să construim şi drumuri mai sigure, pentru o lume mai sigură”, a mai afirmat directorul general al OMS, conform sursei citate.

În ceea ce privește țara noastră, la acest trist capitol, România se află pe primul loc într-un clasament al țărilor ce fac parte din Uniunea Europeană. Cu o mortalitate de 85 la 1 milion de locuitori, conform ultimelor date oferite de UE.

Ne puteți urmări și pe Google News