O fetiță de 10 ani primește 12.000 de euro daune morale de la o primărie. A fost mușcată de un câine maidanez FOTO

O fetiță de 10 ani primește 12.000 de euro daune morale de la o primărie. A fost mușcată de un câine maidanez FOTOCâine ucis în gara Basarab din București. Criminalul a fost arestat. Sursa foto Arhiva EVZ

Primăria municipiului Mediaș a fost obligată de către judecătorii Tribunalului Sibiu să plătească daune de 12.000 de euro unei fetițe de 10 ani, după ce a fost mușcată de un câine în timp ce se deplasa de la școală către casă. 

Primăria Mediaș a fost obligată să plătească daune morale în valoare de 17.000 de euro familiei unei fetițe de 10 ani care a fost mușcată de un câine. Fetița va primi 12.000 de euro, iar familia sa 5.000 de euro.

Context

În anul 2019, o fetiță de 10 ani se deplasa de la școală spre casă, în cartierul Gura Câmpului. Pe drum, nu departe de casă, fetița a fost mușcată de un câine maidanez. Potrivit presei locale, fetița i-ar fi aruncat câinelui restul de sandviș rămas de la școală, însă, animalul a mușcat-o de mâini, picioare și de nas.

sursă foto - oradesibiu

Serviciul de Ambulanță Mediaș a transportat minora la Spitalului Municipal Mediaș, unde a primit îngrijiri. În urma șocului suferit, mama fetiței, care era însărcinată în 20 de săptămâni, a pierdut sarcina.

Părinții l-au reclamat în acest sens pe primarul municipiului Mediaș, dar și instituția publică pe care o reprezenta.

Primăria Mediaș nu a dorit să își asume vreun moment răspunderea pentru acest incident, motiv pentru care a susținut în fața instanței că vina ar fi a părinților.

Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţelor de judecată, Tribunalul Sibiu a decis că primarul municipiului Mediaş este o „persoană fără calitate procesuală pasivă". Prin urmare, soluţia pronunţată de către instanță a vizat doar instituția publică reprezentată de edilul municipiului Mediaș.

Conform declarațiilor oferite de către avocata care a reprezentat-o în instanță pe fetița de 10 ani, Carmen Bordei, primarul are "o răspundere directă şi personală privind funcţionarea corespunzătoare a serviciilor publice locale, printre care se află și ecarisajul".

Decizia magistraților a fost făcută publică, astăzi, de către Asociaţia Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC). Potrivit reprezentanților asociației în cauză, "17.000 de euro daune au fost obținute pentru copilul si familia ei care au trecut prin momente teribile: copilul a fost muşcat, iar mama a pierdut sarcina de 20 de săptămâni din cauza şocului suferit. Primăria Mediaş nu şi-a asumat niciun moment răspunderea încercând să dea vina pe părinţi pentru incident".

Sentința nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Daunele sunt prea mici

„Orice cetăţean al ţării ar trebui să ştie că pentru astfel de lucruri este răspunzătoare şi instituţia primarului, acesta având o răspundere directă şi personală privind funcţionarea corespunzătoare a serviciilor publice locale, intre care se afla si ecarisajul. Practic, Decizia nr. 1054 din 4 iunie 2020, pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, publicată în în Buletinul Casaţiei nr. 1/2020, pag. 67-79 stabileşte un precedent judiciar important referitor la răspunderea instituţiei Primarului care este responsabilă pentru activitatea serviciilor publice din subordine, prin urmare în orice situaţie în care un serviciu public nu funcţionează corespunzător, primarul răspunde alături de Unitatea administrativ teritorială", au transmis reprezentanții Asociaţiei Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică.

Avocata Carmen Bordei a subliniat că, în ciuda faptului că suma daunelor care trebuie plătite de către primărie fetiței și familiei acesteia sunt mai mari decât media obișnuită, totuși suma e prea mică, dacă e să ne raportăm la suferința de pe urma mușcăturii câinelui.

„Din perspectiva cuantificării daunelor, deşi mari faţă de media obişnuită, raportat la suferinţa generata de incidentul în sine, apreciez că este nesemnificativă", a precizat la rândul său avocata Carmen Bordei, citată în comunicatul IREC, potrivit news.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News