Nu omorâți puii de pisică! Peste 6 luni pleacă singuri. Chiar și din TVR

Nu omorâți puii de pisică! Peste 6 luni pleacă singuri. Chiar și din TVR Sursa: Arhiva EVZ

Subiectul tocat de toată presa zilele trecute se referă la noua directoare a TVR, Ramona Săsenu. O jurnalistă cu vreo 20 de ani de presă, de la studioul teritorial Craiova al TVR. Nominalizată de PNL, ba a fost lăudată, ba a fost executată. Pe motive de profesionalism și de suport politic. A coborât urgia peste TVR că a venit Săseanu de la Craiova?

Când eram mică, lângă casa bunicii locuia o vecină care avea un obicei oripilant. Avea o pisică mare, roșcată cu pete albe, o frumusețe. Sărmana felină, de cum făta, stăpâna îi lăsa puii lângă ea vreo săptămână. Apoi îi lua într-un coș și se ducea în colțul străzii, unde era o cișmea cu jet puternic, nu cum avea lumea în curți.

Acolo îneca puii pisicii. Sub ochii noștri, care lăsam bătutul mingiei și priveam fascinați spectacolul, crezând că-i învață pe pisoi să înoate. Când i-am spus bunicii, ea m-a luminat. Vecina ținea pisoii cât să nu-i facă rău pisicii-mamă, care musai trebuia să-i alăpteze o perioadă, apoi scăpa de ei la cișmeaua din stradă. Roșcata cu pete albe era debusolată vreo 3-4 zile, că nu-și găsea puii, apoi își relua viața lângă stăpână. Dacă vecina ar fi lăsat puii de pisică în viață, aceștia ar fi plecat singuri din curtea ei când mai creșteau. Sau ar fi putut să-i dea spre adopție.

Ei, cam așa văd eu și situația de acum din TVR. Dacă acestui pui de jurnalist pe nume Ramona Săseanu i s-a încredințat de către politicieni o asemenea funcție – de a manageria posturile tv din Televiziunea Publică – nu mai e cale de întoarcere. E numită interimar și vom vedea ce va face, ce competențe va afișa în următoarele 6 luni. De acum, va reuși sau se va îneca singură. Și va pleca din post precum în povestea cu pisici. Nu v-a trebui să o omoare nimeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele două zile, am citit tot felul de informații despre jurnalista Ramona Săseanu. Le-am parcurs, le-am analizat din curiozitatea de a înțelege care-i adevărul. Pentru mine nu Săseanu e marele interes, ci instituția națională, căreia unii declară că nu-i găsesc utilitatea. Dar ăsta e un alt subiect. Cele mai de luat în seamă informații despre noua șefă TVR au fost cele din presa craioveană sau postate pe Facebook de persoanele din zona Olteniei, care o cunosc. Evident, opinii pro și contra, tot soiul de dezvăluiri.

Exclusiv. Ramona Săseanu e noua șefă a TVR. A avut-o contracandidată pe Monica Ghiurco

Ceea ce a răzbătut din presa din Craiova arată că avem de a face cu un război mediatic pe plan local. Au apărut dezvăluiri cu privire la un concurs la care a participat Ramona Săseanu și actuala șefă a studioului regional. Jurnaliștii care au scris susțin că s-a politizat competiția, iar Săseanu a fost defavorizată. Cealaltă parte, anti-Săseanu, a aruncat pe piață informații despre studiile ei și despre deja celebru interviu cu vrăjitoarea.

Profesorul Horațiu Buzatu din Craiova scrie pe Facebook că Ramona Săseanu este un jurnalist curajos, fiindcă ea a fost singura care a arătat publicului ce comedie sinistră a făcut PSD cu așa-zisa inaugurare a lucrărilor drumului expres Craiova-Pitești, la care a participat Liviu Dragnea și ministrul Răzvan Cuc. „Ramona Săseanu a îndrăznit să contrazică politica oficială din instituția în care lucra și a postat pe FB fotografii care demontau propaganda pesedistă, arătând că acolo a fost doar un spectacol electoral, pentru că în ziua următoare, la fața locului, nu mai existau nici utilaje, nici oameni, nici materiale de construcție ci doar câteva borduri părăsite”, scrie Horațiu Buzatu. Și tot el spune că Săseanu a postat fotografii și un comentariu pe pagina ei de Facebook, arătând realitatea.

Un reporter sau realizator face un interviu cu aprobarea șefului ierarhic

Iar aici pot confirma că așa s-a întâmplat cu „mărețul eveniment”, eu însămi scriind și publicând fotografii în Evenimentul zilei și pe pagina mea de Facebook, după ce a doua zi de la inaugurare am trecut pe la așa-zisul șantier.

Așadar, aflăm că: 1.Ramona Săseanu e un bun jurnalist. Sau 2., că având simpatii și apropieri liberale, Ramona le-a „plătit-o” pesediștilor.

Legat de povestea cu vrăjitoarea intervievată trebuie știut un lucru de către public. Un reporter sau realizator face un interviu cu aprobarea șefului ierarhic sau chiar la solicitarea acestuia. Și dacă îl făcea Ramona Săseanu de capul ei, șefa stației Craiova nu-l trimitea la TVR spre difuzare. Chiar și acolo, la TVR 3, conducerea îl putea respinge. Concluzia e ușor de tras.

Acum, la Televiziunea Publică, Ramona Săseanu nu a venit ca jurnalist ci ca manager, recunoscător PNL pentru postul oferit. E o pălărie prea mare pentru ea? Posibil. Sau nu. Nu știm dacă cu experiența și CV-ul profesional va reuși să reformeze instituția, acolo unde încercările lui Răzvan Theodorescu, Paul Everac, Valentin Nicolau, Stelian Tănase n-au avut finalitate.

În momentul de față știm doar că pisica PNL a fătat puiul, l-a crescut și l-a pus să se descurce singur într-o casă nouă, mare și importantă, vreme de 6 luni. Dacă va reuși să scape de cișmeaua de pe strada telespectatorilor și a angajaților TVR, va dovedi că e profesionistă și în management, nu numai în jurnalism. Dacă se va afunda, pisica liberală o va trimite acasă la sfârșitul anului.