Reguli noi pentru angajarea românilor în străinătate. Ce trebuie să facă firmele de recrutare
- Ionel Sclavone
- 11 mai 2021, 13:16
Firmele de recrutare trebuie să îndeplinească mai multe condiții dacă vor să plaseze muncitori români unor angajatori din străinătate.
Firmele de recrutare vor trebui să asigure o serie de condiții pentru persoanele intenționează să le plaseze unor angajatori din străinătate. Aceasta după ce mai multe state europene, între care Germania și Austria, au adus modificări la legislația muncii. Aceste schimbări au avut loc pe fondul scandalurilor privind exploatarea muncitorilor români din străinătate.
Conform noilor reglementări firmele de recrutare vor trebui să asigure asigure cazare în condiții decente și să se ocupe de toate formalitățile privind obținerea documentelor de lucru. Reprezentanții acestora vor trebui să se asigure că muncitorii au toate actele în regulă și îndeplinesc condițiile pentru a lucra în țara de destinație.
Legislația muncii schimbată sub presiunea scandalurilor
Mai multe ţări au schimbat legislaţia în urma scandalurilor de exploatare a românilor. Printre acestea se numără şi Germania şi Austria.
„Au ajuns chiar să pună la dispoziție chartere care duceau femeile din Austria și le luau pe cele din România ca să le înlocuiască. S-au mișcat foarte repede. Situația lor e mai bună decât era anul trecut, dar e loc de mult mai bine. Avem state precum Italia, unde cazurile de sclavie modernă sunt arhicunoscute. Cu siguranță atât firmele care angajează aici, cât și dincolo sunt principalii vinovați”, a spus Oana Ursache, secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, potrivit stirileprotv.ro.
Firmele de recrutare vor fi obligate să medieze gratuit relația dintre muncitorii români și angajatorul strain. Vor trebui să se ocupe de asigurările de sănătate și de celelalte documente, dar și să transmită spre Inspectoratele de Muncă, din România, o serie de informații. Este vorba despre cele referitoare la destinația angajatorilor, adresa acestuia, locurile în care vor munci oamenii și domeniile de activitate.
Amenzi usturătoare pentru cei care nu se conformează
În cazul în care firmele de recrutare nu se conformează riscă amenzi usturătoare. Astfel, anul trecut, peste 340 de companii au fost verificate și au fost date amenzi de peste 200.000 de lei.
„La aproximativ un sfert dintre agenții de plasare verificați s-au identificat neconformități. Este obliogatoriu să se prevadă cuantumul salariului, timpul de muncă, timpul de odihnă, regimul orelor suplimentare, durata concediului de odihnă, condițiile de cazare, condițiile de transport”, a explicat Larisa Papp, director Direcția Control Relații de Muncă, conform sursei citate.
Cei mai mulți români sunt angajați în Europa de Vest, în Germania, Spania, italia și Franța.