Când va deveni Covid-19 o răceala obișnuită. Un reputat om de știință are răspunsul

Când va deveni Covid-19 o răceala obișnuită. Un reputat om de știință are răspunsul

Sharon Peacock, șefa consorțiului Covid-19 Genomics UK și profesor de sănătate publică și microbiologie la Universitatea Cambridge, a avertizat că ar putea dura ani de zile până ce Covid-19 va deveni o răceala obișnuită.

Întrebată dacă va apărea o variantă pe tot globul rezistentă la vaccinurile actuale, prof. Peacock a declarat: „Întrebarea pe care o puneți este o întrebarea de milioane de dolari, toată lumea vrea să știe care este probabilitatea și când ar putea să apară. Nu știm dacă o să apară” a subliniat Sharon Peacock.

Ea a continuat: „Iar ideea că acest lucru ar putea apărea se bazează pe modele de la viruși anteriori, nu la cel actual, așa că, în acest moment, rămân optimistă că suntem într-o situaţie bună, sub control”.

Cheia în lupta cu noul coronavirus este vaccinarea la nivel mondial

„Și lucrul cheie este să continuăm să vaccinăm lumea, astfel încât să putem contracara boala. Dacă putem reduce ratele bolii, atunci reducem riscul apariției variantelor”. Prof. Peacock a declarat că se desfășoară cercetări pentru a analiza varianta identificată pentru prima dată în India, inclusiv dacă s-ar putea răspândi în Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu există dovezi în acest moment că varianta din India, pe care o numim B.1.617, este rezistentă la vaccin, trebuie să se facă mult mai mult. Analizele sugerează că nu este la fel de rezistentă ca, să zicem, varianta din Africa de Sud. Dar ceea ce nu știm despre această variantă specială din India este cât de transmisibilă este, deci aceasta este cealaltă întrebare cheie”.

„Noi, în țările bogate, ar trebui să ne gândim la oameni care sunt mai puțin norocoși decât noi înșine”

„Ar trebui să vaccinăm lumea din punct de vedere moral, dar și să vaccinăm lumea pentru a încerca să reducem rata infecției, astfel încât să protejăm oamenii de o moarte prematură, dar, de asemenea, să reducem riscul apariției variantelor, deoarece în cele din urmă, pe termen lung, aceasta este una dintre amenințările majore pentru care controlăm această pandemie”.

Întrebată dacă Covid va deveni o gripă sezonieră anuală, ea a spus:

„Dacă virusul va deveni ca o răceală obișnuită, nimeni nu va putea ști ceva sigur până în primăvara anului viitor. Și așa ar putea dura una sau două generații de acum înainte până vom constata că acest virus va slăbi din intensitate. Asta s-a văzut şi la alți viruși, unde a durat un proces de decenii sau sute de ani, iar acum vorbim despre faptul că suntem în stadii foarte timpurii, avem încă o pandemie, deci nu putem garanta nimic încă despre traiectoria virusului”, a subliniat expertul, potrivit itv.com.