Valeriu Gheorghiță trage la țintă. Măsuri pentru atingerea țintei de 10 milioane de persoane vaccinate

Valeriu Gheorghiță trage la țintă. Măsuri pentru atingerea țintei de 10 milioane de persoane vaccinate Sursa foto: EVZ

Succesul campaniei de vaccinare și atingerea obiectivului propus de 10 milioane de persoane imunizate depinde de ceea ce se va petrece în mediul rural.

Autoritățile au în vedere o serie de măsuri pentru a convinge cât mai mulți români să se vaccineze împotriva COVID-19. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat că strategia de vaccinare este modificată din mers. Astfel, sunt implementate măsuri menite să atragă  oamenii, în special pe cei din mediul rural.

„Tocmai pentru că ne dorim o ușurare a accesului la vaccinare, vom promova foarte mult programarea directă, telefonic. Operatorul de call center (021.414.4425) va face programarea în centrul în care persoana dorește. Deja funcționează dar este insuficient exploatată. Operatorul va programa direct și va transmite când trebuie persoana să se prezinte la vaccin”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță pentru Digi 24.

O altă măsură, propusă, ar fi înființarea unor oficii de programare la nivelul instituțiilor publice precum primăriile. În cadrul acestora vor fi înființate ghișee de programare pentru cei ce doresc să se vaccineze.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru mediul rural, dar nu numai, ne dorim să creăm acele oficii de programare în multe din instituțiile statului care sunt foarte accesate, primării, să existe un ghișeu în care să se poată face programări la vaccinare. S-a eliminat acea limită de 9 persoane care puteau fi înscrise de pe un singur cont. În momentul de față se pot înscrie nelimitat”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Măsuri de atragere a cetățenilor din mediul rural

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că pentru mediul rural, în centrele de vaccinare ar putea fi stabilit un anumit interval orar în care oamenii să fie imunizați fără programare. O astfel de măsură ar putea fi dedicată în special persoanelor de peste 65 de ani.

„În felul acesta aș face un apel către cei care vor să susțină campania să ajute în această etapă. Suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe și posibilitatea de programare directă. Fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei când oamenii se pot prezenta direct, în mod deosebit persoanele peste 65 de ani”, a completat medicul Valeriu Gheorghiță.

În opinia lui Valeriu Gheorghiță, oamenii vor fi atrași la vaccinare și prin intermediul acelui examen medical dinainte de imunizare. Medicii care vor participa la campania de vaccinare vor consulta oamenii, acolo unde accesul la serviciile medicale este limitat. Astfel, vor încerca să le explice care sunt beneficiile vaccinării anti-COVID.

Valeriu Gheorghiță a subliniat că, în condițiile în care jumătate din populație locuiește la țară, e foarte greu să fie atins obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate doar în mediul urban.