Carantină în Capitală - ultima oră. Decizia, la Ministerul sănătății. Cum va fi de Paști
- Ionel Sclavone
- 14 aprilie 2021, 08:32
Ministrul Sănătății vine cu precizări legate de ordinul prin care sunt stabilite noi criterii în funcție de care se iau decizii legate de introducerea unor restricții și a carantinei în localitățile afectate de coronavirus.
Municipiul București nu va intra în carantină de Paște. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după apariția noilor criterii de carantinare a localităților. Ministrul Sănătăţii a precizat că prin ordinul publicat în Monitorul Oficial s-au clarificat și actualizat criteriile în baza cărora se poate decide carantinarea unei localităţi. Vlad Voiculescu a făcut o postare în acest sens, pe contul său de Facebook.
„Bucureştiul nu se carantinează de Paşti. S-au publicat noile criterii de carantinare a localităţilor. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localităţi. Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI. Se defineşte de asemenea carantinarea zonală”, a scris ministrul.
El a precizat că la adoptarea unei decizii privind intrarea în carantină a unei localități se iau în considerare mai mulți factori. Vlad Voiculescua subliniat, în acest context, că noile criterii nu vor duce la carantinarea Municipiului Bucureşti de Paşte.
„Ca şi până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, şi nu automat. Şi nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paşte la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunţate ale Guvernului nu se schimbă”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
Noi criterii pentru stabilirea carantinei
Marţi, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.
Conform documentului, carantina zonală poate fi instituită pentru municipiile sau zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori. Între aceștia se află numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ.
Citește și: