Mii de români au prezentat reacții adverse după vaccinare. Media de vârstă este surprinzător de scăzută

Mii de români au prezentat reacții adverse după vaccinare. Media de vârstă este surprinzător de scăzută

Valeriu Gheorghiță a prezentat, marți, un aspect mai puțin plăcut al campaniei de vaccinare, și a vorbit despre reacțiile adverse avute de români.

Numărul reacțiilor adverse suferite în timpul campaniei de vaccinare din România a ajuns la 11.252, conform anunțului făcut, astăzi, de Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează acest program național. Asta reprezintă o rată de raportare globală de 3,4 la 1.000 de doze administrate. A afirmat preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

„Până la data de 5 aprilie au fost raportate 11.252 de RAPI, (Reacţii Adverse post Vaccinare Indezirabile), cu o rată de raportare globală de 3,4 la 1.000 de doze administrate. În ceea ce priveşte rata de raportare a reacţiilor adverse pe tip de vaccin avem: 1,9 cazuri de reacţii raportate la 1.000 de doze pentru vaccinul Pfizer; 3,6 la 1.000 de doze administrate pentru vaccinul de la Moderna şi 13,1 la 1.000 de doze pentru vaccinul de la AstraZeneca”. A spus Valeriu Gheorghiță.

În ultimele 7 zile s-au înregistrat 1.100 de reacții adverse

În ultima săptămână, 29 martie - 4 aprilie 2021, au fost raportate un număr de 1.110 reacţii adverse postvaccinale, 93%. Interesant este că vârsta medie a celor care au prezentat reacții nu este foarte ridicată, fiind de 37 de ani. Majoritatea cazurilor, 63% dintre ele, au fost raportate la femei.

„Vârsta mediană a persoanelor care au raportat reacţii adverse este tânără, 37 de ani, 63% dintre persoanele care au raportat reacţii adverse sunt de sex feminin. În funcţie de severitatea manifestărilor, a fost raportată o reacţie adversă severă, un caz de şoc anafilactic la vaccinul de la Moderna şi 1.109 reacţii clasificate ca nesevere, din acestea 73% sunt reacţii locale de tip durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare şi reacţii sistemice cu oboseală, febră şi frison.

În 42% dintre situaţii sunt raportate reacţii de tip cefalee, dureri de cap, 39% dureri musculare sau articulare, 17% reacţii digestive.” A mai spus Valeriu Gheorghiță în cadrul prezentării bilanțului legate de reacțiile adverse apărute după imunizarea românilor.