Putin amenință SUA: Criza rachetelor din Războiul Rece se poate repeta

Putin amenință SUA: Criza rachetelor din Războiul Rece se poate repeta Putin. Ziua Marinei Ruse. 28 iulie 2024. Sursa: http://en.kremlin.ru/

Sankt Petersburg. În cadrul unui discurs susținut duminică la Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin a lansat un avertisment către Statele Unite, menționând riscul unei noi crize a rachetelor similară cu cea din timpul Războiului Rece.

Ziua marinei ruse și avertismentele lui Putin

Putin a subliniat că desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Germania ar putea determina Rusia să ia măsuri similare, inclusiv reluarea producției de arme nucleare cu rază medie de acțiune.

Conform declarațiilor liderului rus, timpul de zbor al rachetelor americane către ținte de pe teritoriul rus ar fi de aproximativ 10 minute, o amenințare care necesită un răspuns prompt și echivalent din partea Moscovei. „Vom lua măsuri în oglindă pentru desfășurare, luând în  considerare acțiunile Statelor Unite și ale aliaților săi”, a afirmat Putin.

Ziua Marinei Ruse. 28 iulie 2024.

Ziua Marinei Ruse. 28 iulie 2024. Sursa: http://en.kremlin.ru/

Statele Unite au anunțat pe 10 iulie planuri de a desfășura rachete SM-6, rachete de croazieră Tomahawk și arme hipersonice în Germania începând din 2026. Această mișcare este percepută de Kremlin ca o escaladare semnificativă, reamintind tensiunile din perioada Războiului Rece. Discursul lui Putin a avut loc cu ocazia Zilei Marinei Ruse, într-un eveniment la care au participat și reprezentanți ai flotelor din China, Algeria și India.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ziua Marinei Ruse. 28 iulie 2024.

Ziua Marinei Ruse. 28 iulie 2024. Sursa: http://en.kremlin.ru/

Președintele rus a comparat situația actuală cu desfășurarea rachetelor americane Pershing II în Europa de Vest în 1979, care a dus la o escaladare a tensiunilor între Washington și Moscova.

Reacția și poziția Rusiei

Putin a reamintit că Rusia ar putea renunța la moratoriul asupra producției de rachete cu rază intermediară și scurtă de acțiune dacă Statele Unite vor continua să desfășoare astfel de arme în Europa și Asia. Aceste rachete, cu o rază de acțiune de 500 până la 5.500 km, au fost anterior limitate prin Tratatul INF, din care ambele țări s-au retras în 2019.

În iulie, anunțul Statelor Unite privind desfășurarea de capacități de foc cu rază lungă de acțiune în Germania a stârnit reacții dure din partea Kremlinului, care a avertizat că capitalele europene ar putea deveni ținte legitime pentru Rusia. Aceasta amplifică tensiunile existente, în contextul în care Rusia și Statele Unite își consolidează pozițiile militare și diplomatice într-un climat de neîncredere și rivalitate.

Ziua Marinei Ruse. 28 iulie 2024.

Ziua Marinei Ruse. 28 iulie 2024. Sursa: http://en.kremlin.ru/

Putin și-a justificat acțiunile în contextul războiului din Ucraina, pe care îl vede ca parte a unei confruntări istorice cu Occidentul, despre care susține că a umilit Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice. În contrast, Ucraina și aliații săi consideră că Putin urmărește o expansiune teritorială imperialistă.

Cu relațiile diplomatice între cele două țări la un nivel deosebit de scăzut, riscul unei noi crize a rachetelor pare mai real ca niciodată.

Revista presei