Vaccinarea anti-COVID a copiilor de peste 12 ani va debuta curând. Când va fi autorizată în România

Vaccinarea anti-COVID a copiilor de peste 12 ani va debuta curând. Când va fi autorizată în România Sursa: Arhiva EVZ

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a dat vești foarte bune în urma recentului anunț al companiei Pfizer legat de eficiența vaccinului său în cazul copiilor.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, anticipează că în următoarele două luni va fi acordată autorizația pentru vaccinarea anti-COVID a grupei de vârstă 12-15 ani. Compania Pfizer a anunțat, miercuri, că testele sale arată o eficiență a vaccinului de 100 la sută în cazul copiilor.

Oficialul a explicat miercuri, la Digi24, că doza în cazul copiilor va fi aceeași ca și la adulți. Potrivit acestuia, efectele adverse observate nu au fost altele decât cele deja consemnate de producător. În 80 la sută dintre cazuri, a fost vorba despre reacții locale, la locul vaccinării.

Concernul Pfizer/BioNTech a confimat o eficiență 100% în cazul copiilor de 12-15 ani

Concernul americano-german Pfizer/BioNTech a anunțat miercuri că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficiență de 100 la sută în cazul copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani. Gigantul pharma speră să înceapă vaccinarea acestei grupe de vârstă înainte de noul an școlar. În paralel, a început un studiu și pentru grupa de vârstă 6 luni - 11 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este o veste foarte bună faptul că acest vaccin își dovedește eficacitatea, siguranța și tolerabilitatea și la grupa de vârstă mai mică de 16 ani. În momentul de față, datele sunt cât se poate de bune. Ne așteptăm ca în următoarele două luni atât FDA (Agenția americană pentru medicamente), cât și Agenția europeană a medicamentului să acorde autorizarea de punere pe piață și pentru această categorie de vârstă. Foarte probabil că din al treilea trimestru al acestui an vom putea începe vaccinarea și la această grupă de vârstă, așa încât, iată, vom avea primul vaccin care va putea fi utilizat și la grupa de vârstă de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru postul TV.

Vaccinul este benefic în special pentru copiii cu boli cronice

Medicul a subliniat și beneficiile vaccinului la anumite categorii de copii. „Va fi un avantaj suplimentar în special pentru copiii care sunt în evidență, din păcate, cu boli cronice, boli care îi expun la un risc crescut de a face forme severe, chiar dacă sunt la o vârstă mică. În al doilea rând, în lumina noilor date, practic putem să avem o șansă în plus la limitarea răspândirii acestei infecții în rândul populației și implicit la limitarea consecințelor pandemiei”, a adăugat Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat că marele avantaj al acestui vaccin este că poate fi administrat persoanelor cu boli cronice. „Profilurile de siguranță și tolerabilitate au fost foarte bune și sunt perfect superpozabile peste reacțiile adverse înregistrate la grupa de vârstă de peste 16 ani. Și anume 80 la sută dintre reacțiile adverse raportate au fost cele la locul de administrare, cu disconfort local, tumefacție, durere locală. Au fost, sigur, și reacții sistemice, cu stare de oboseală, cu durere de cap, febră, frisoane și dureri articulare. Practic, este același profil de siguranță”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că doza este aceeași ca la adulți, de 0,3 ml, practic nu se schimbă cu nimic modalitatea de administrare și dozajul. „Putem să continuăm și să includem și această grupă de vârstă (în campania de vaccinare - n.r.), după ce vom avea autorizarea de punere de piață”, a mai spus medicul.