Doi români vor fi extrădați în SUA. Acuzații grave ale autorităților americane

Doi români vor fi extrădați în SUA. Acuzații grave ale autorităților americane

Un patron de cluburi de noapte din Capitală, Alecu Costel, alături de un apropiat al său, Mădălin Ghinea, au fost plasați în arest. Cei doi au fost ridicați de către procurorii români, la cererea Departamentului de Justiție al Statelor Unite.

Doi români vor fi extrădați în SUA. Cei doi sunt acuzați de autoritățile americane de fraudă informatică, înșelăciune și spălare de bani.

Ei se află în arest, începând de miercuri, 17 martie și până în 15 aprilie, după ce Curtea de Apel București a admis cererea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Acuzații deosebit de grave

„În temeiul art. 44 alin. 1 şi 7 din Legea nr. 302/2004 şi art. 12 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti la 10 septembrie 2007, dispune arestarea provizorie, pe o durată de 30 zile, începând cu data de 17.03.2021 şi până la 15.04.2021, inclusiv, a persoanei extrădabile Alecu Costel, în vederea predării către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, pentru executarea mandatului de arestare emis la data de 13.08.2020 de către magistratul competent din cadrul Tribunalului Districtului de Nord al Statului Ohio – Statele Unite ale Americii. a persoanei extrădabile Alecu Costel, în vederea predării către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, pentru executarea mandatului de arestare emis la data de 13.08.2020 de către magistratul competent din cadrul Tribunalului Districtului de Nord al Statului Ohio – Statele Unite ale Americii”, se arată în minuta instanței.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile americane îi suspectează pe Alecu Costel și Mădălin Ghinea  de comiterea unor infracțiuni precum fraudă informatică, înșelăciune și spălare de bani. Ei sunt acuzați că postau anunţuri pe site-uri de licitaţie de pe Internet, precum ebay sau cars.com, ce  conţineau imagini şi descrieri ale unor vehicule şi altor obiecte de lux, fără ca acestea să existe în realitate. După ce cumpărătorul vira banii în cont, aceștia erau convertiți în Bitcoin, pentru a li se pierde urma. Păgubiții provin din mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și India, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 3 milioane de dolari.

Ani grei de închisoare în Statele Unite

Doi români vor fi extrădați în SUA. Dacă vor fi extrădați în Statele Unite, ei riscă ani grei de închisoare, în cazul în care vor fi găsiți vinovați.  De pildă, în cazul uneia dintre posibilele acuzații – conspirație în vederea comiterii unei fraude informatice – legislația americană prevede o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Într-un caz similar, dat publicității la începutul acestui an  de către FBI, în care a fost implicată o grupare condusă de un cetățean bulgar, Rossen G.Iossipov, pedeapsa aplicată de un judecător federal american în cazul liderului grupării a fost de 121 luni ( 10 ani) de închisoare. Până în prezent, 17 membri ai rețelei conduse de bulgar, între care se numărau și 6 români, au fost condamnați pentru rolul jucat în această „afacere”, soldată cu un prejudiciu de 5 milioane de dolari. Potrivit legislației federale americane, pentru a solicita liberarea condiționată, condamnatul trebuie să execute 85% din pedeapsă, scrie justnews.ro.