Rușii susțin că noul coronavirus este o armă biologică

Rușii susțin că noul coronavirus este o armă biologică

Este incredibil ce cred ruşii despre Covid-19! Nimeni se aştepta ca 64% să creadă în teoria că virusul este o „armă biologică”.

Este incredibil ce cred ruşii despre Covid-19! Nimeni se aştepta ca 64% să creadă în teoria că virusul este o „armă biologică”.
64% dintre ruşi consideră că noul coronavirus este o „armă biologică” creată de om. Asta arată sondajul publicat luni de centrul independent Levada.

Este incredibil ce cred ruşii despre Covid-19! Nimeni se aştepta ca 64% să creadă în această teorie

Mai mult de jumătate dintre ruși (56%) în ansamblu nu se tem de contractarea coronavirusului. Aceasta este cea mai mare rată din februarie 2020.

În același timp, 1/3 dintre respondenți nu se tem cu siguranță de contractarea coronavirusului. Adică  25% nu se tem, iar 43% se tem încă că se vor infecta. Iar 20% se tem cu siguranță.

Sondajul mai arată că doar 23% dintre ruşi cred că apariţia coronavirusului este un fenomen natural. Adică „fără intervenţie umană”.  În timp ce 64% cred că este „artificial şi reprezintă o nouă armă biologică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este incredibil ce cred ruşii despre Covid-19

Cei care cred cel mai mult în teza unei origini artificiale se află în segmentul de vârstă 40-54 de ani, în proporţie de 71%. Acelaşi sondaj indică faptul că proporţia ruşilor dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19 a scăzut în două luni de la 38% la 30%. Dintre cei care refuză vaccinul, 37% evocă teama de efecte secundare. Iar 23% aşteaptă rezultatul testelor clinice şi 16% „cred că nu are sens”.

Doar 28% dintre respondenți nu cunosc pe nimeni care a avut coronavirusul. Iar 17% erau fie ei înșiși bolnavi, fie cineva dintre cei care locuiau cu ei.  22% au rude apropiate (în afară de cei care locuiesc cu ei) sau prieteni și rude care erau bolnavi. 42% îi cunosc personal pe cei care erau bolnavi - prieteni sau colegi.

În același timp, tinerii vor să se vaccineze mai puțin decât alte grupe de vârstă

Dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, 19% sunt pregătiți să se vaccineze și 75% nu. Dintre cei cu vârste între 25 și 39 de ani, 22% sunt pregătiți și 73% nu. În rândul persoanelor în vârstă de 55 de ani și peste, aceste cifre sunt de 40% și respectiv 49%.

Primit mai întâi cu scepticism, vaccinul rusesc Sputnik V i-a convins totuşi pe experţii independenţi, revista medicală The Lancet stabilindu-i eficienţa la 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19. Însă neîncrederea ruşilor în Kremlin, moştenită de la fosta URSS, rămâne tenace şi este accentuată de o lipsă de transparenţă.

Bilanţul oficial al morţilor de COVID-19 a ajuns luni la 86.455, în timp ce Agenţia de statistici Rosstat a anunţat la începutul anului că 162.429 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit între aprilie şi decembrie şi că excesul de mortalitate în 2020 în Rusia în comparaţie cu 2019 este de peste 320.000 de morţi.

Numărul ruşilor vaccinaţi nu este nici el comunicat cu regularitate. Săptămâna trecută, un responsabil al Ministerului Sănătăţii a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că patru milioane de ruşi au fost vaccinaţi.

„Lansat de Kremlin ca o armă ideologică, fără a aştepta nici măcar rezultatul testelor clinice, Sputnik V este ocolit de ruşii deja neîncrezători faţă de industria lor farmaceutică”, estimează sociologul Aleksei Levinson, de la Centrul Levada