Anxietatea și depresia cresc riscul formării unor cheaguri de sânge periculoase, potrivit unui studiu
- Livia Bardas
- 27 iulie 2024, 15:38
Anxietatea sau depresia pot crește riscul apariției cheagurilor de sânge care pot pune viața în pericol. Acestea sunt cunoscute sub numele de tromboză venoasă profundă (TVP).
În cazul TVP, se formează un cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei în picioare. TVP poate provoca daune prin limitarea fluxului sanguin la locul cheagului și prin creșterea presiunii în vene. Un pericol mai mare apare în cazul în care o parte sau întregul cheag se desprinde și ajunge la plămâni, unde poate bloca fluxul sanguin, provocând dificultăți de respirație, dureri în piept și chiar deces.
Ce au descoperit oamenii de știință
În ultimul deceniu, oamenii de știință au descoperit legături între sănătatea mintală a oamenilor și riscul lor de apariție a acestor cheaguri de sânge. Cu toate acestea, rezultatele contradictorii ale studiilor și factorii complicatori - cum ar fi utilizarea medicamentelor de către unii subiecți ai studiului și istoricul hipertensiunii arteriale - au făcut dificilă determinarea exactă a legăturii dintre cele două.
Acum, un studiu publicat pe 4 iulie a examinat nu numai cât de mult anxietatea sau depresia pot crește riscul unei persoane de TVP, ci și de ce.
„Cercetarea mea vine de la pacienții mei”, a declarat Dr. Rachel Rosovsky, autorul principal al studiului. „Când am realizat asocierea dintre anxietatea și depresia pe termen lung și cheagurile de sânge, am început să mă gândesc dacă aceste condiții ar putea afecta riscul unui pacient de a dezvolta un cheag.”
Pentru a investiga legătura, cercetătorii au analizat retrospectiv datele a aproape 119.000 de persoane. Datele au inclus măsurători ale activității cerebrale legate de stres obținute cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET). Scanările PET dezvăluie nivelurile de activitate și consumul de energie ale diferitelor părți ale creierului.
Cercetătorii au comparat activitatea amigdalei - o regiune a creierului care procesează și răspunde la amenințările potențiale - cu cea a cortexului prefrontal ventromedial. Acesta ajută la reglarea amigdalei și, astfel, la controlul răspunsurilor emoționale. În acest fel, cercetătorii au obținut un instantaneu al activității neuronale legate de stres, sau SNA.
Datele au inclus, de asemenea, măsuri ale proteinei C reactive de înaltă sensibilitate, un marker al inflamației, și variabilitatea ritmului cardiac, o măsură a adaptabilității. Cu cât variabilitatea ritmului cardiac este mai mare, cu atât organismul poate face față mai bine situațiilor stresante.
Legătura dintre anxietate, depresie și riscul de tromboză venoasă profundă
Din grupul total, aproximativ 106 450 au fost diagnosticați cu anxietate, în timp ce 108 790 au avut depresie. Există o suprapunere în aceste grupuri, deoarece mulți participanți au avut ambele afecțiuni.
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 3,6 ani, aproximativ 1.780 de participanți la studiu au prezentat TVP. Cei cu antecedente de anxietate sau depresie au fost cu 53% și, respectiv, cu 48% mai predispuși să sufere de TVP, comparativ cu cei fără antecedente ale vreuneia dintre afecțiuni. Tendințe similare au fost observate în rândul persoanelor cu ambele afecțiuni.
Dintre cele 1.520 de persoane care au efectuat scanări PET, cele cu anxietate sau depresie au prezentat SNA mai mare. Persoanele cu niveluri mai ridicate decât cele normale ale acestei activități au fost cu 30% mai predispuse la TVP decât cele cu niveluri normale.
„Am arătat mai întâi că anxietatea și depresia au fost asociate semnificativ cu creșterea SNA”, a spus Rosovsky. Apoi, echipa a constatat că SNA a fost asociat cu creșterea activității leucopoietice. Acest lucru înseamnă crearea de celule albe din sânge - un motor al inflamației.
S-a demonstrat anterior că aceasta „promovează coagularea prin multe mecanisme diferite”, a spus ea. Și acum, echipa a conectat punctele de la anxietate și depresie la SNA și la riscul de TVP.
Mecanismele care leagă anxietatea și depresia de TVP
Trei mecanisme potențiale leagă anxietatea și depresia de TVP. Acestea sunt: SNA mai mare, inflamație mai mare și variabilitatea redusă a ritmului cardiac. Cercetătorii au concluzionat că, cu cât o persoană se confruntă cu mai mult stres, cu atât crește riscul de TVP.
Acest „studiu intrigant” aruncă lumină asupra modului în care SNA influențează producția de sânge în organism, a declarat Kamran Mirza, profesor de hematopatologie la Universitatea din Michigan, care nu a fost implicat în studiu. Acesta dezvăluie o „potențială legătură între sănătatea mintală și riscul crescut de coagulare, care justifică investigații suplimentare”, a declarat Mirza.
În special, cercetătorii au fost limitați la datele care fuseseră deja colectate. Studiile prospective care urmăresc oamenii în timp ar permite oamenilor de știință să urmărească schimbările în stres și inflamație și să vadă cum se leagă acestea de TVP. Echipa intenționează să examineze modul în care tratarea anxietății sau a depresiei ar putea afecta ratele DVT. De asemenea, doresc să vadă dacă reducerea cumva a SNA ar putea reduce riscul.
„Dacă aveți depresie sau anxietate, fiți conștienți de faptul că aceștia sunt potențiali factori de risc pentru cheagurile de sânge”, a spus Rosovsky. „Dar gândiți-vă, de asemenea, dacă aveți alți factori de risc și ce puteți face în legătură cu aceștia pentru a vă reduce riscul”, scrie Live Science.