Soluții pentru a asigura cu energie localitățile din stânga Nistrului. Conducerea țării, vizită în Zona de Securitate
- Ana Munteanu
- 9 ianuarie 2025, 14:59
Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a efectuat joi o vizită de lucru în Zona de Securitate a Republicii Moldova, alături de prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Oficialii au discutat cu reprezentanții autorităților locale din 14 localități afectate de criza energetică, provocată de refuzul Gazprom de a livra gaze naturale în stânga Nistrului, contrar obligațiilor contractuale. De asemenea, autoritățile au vizitat școli, grădinițe, un centru medical și alte instituții importante din zonă.
Soluții identificate de conducerea țării
Potrivit președintei Maia Sandu, în săptămânile următoare, mai multe localități, inclusiv Varnița, vor fi conectate la rețelele de energie electrică din dreapta Nistrului.
„Lucrările de conectare la rețelele de gaze vor dura câteva luni. Între timp, primarii vor prezenta autorităților centrale necesitățile de lemne și peleți pentru gospodăriile casnice și clădirile publice. Pentru mai multe școli și grădinițe din zona afectată vor fi elaborate proiecte pentru asigurarea cu centrale termice pe bază de biomasă”, a declarat Maia Sandu.
„Guvernul a luat deja măsuri concrete pentru a reduce impactul crizei. La Varnița, au fost distribuite generatoare. Acestea vor asigura funcționarea grădiniței, liceului și centrelor sociale. Rămânem alături de cetățenii noștri pentru a depăși această criză”, a spus Maia Sandu.
„Am convenit accelerarea lucrărilor de conectare la energie electrică și gaz ale localităților”
La rândul său, premierul a oferit asigurări că Guvernul va continua să ofere ajutor oamenilor pentru a depăși cu bine iarna și consecințele șantajului energetic rusesc.
„Am discutat despre măsurile luate pentru a sprijini cetățenii afectați de lipsa de gaz și de curent din regiune, ca urmare a deciziei Rusiei de a opri livrările de gaz în stânga Nistrului. De mai bine de 30 de ani, localitățile au fost lăsate în dependență totală de infrastructura energetică din regiunea transnistreană. Vedem acum consecințele acestor inacțiuni. Este vorba de localități deconectate de la gaz sau electricitate, case fără lumină și căldură, oameni ținuți ostatici”, a remarcat Dorin Recean.
„Am convenit accelerarea lucrărilor de conectare la energie electrică și gaz ale acestor localități. Din punct de vedere tehnic, realizarea lor este posibilă într-un timp restrâns. Totuși, pentru procesul de conectare este necesară implicarea Biroului politici de reintegrare care să faciliteze dialogul între toate părțile implicate. De asemenea, am cerut primarilor să-și consulte cetățenii și să transmită, în regim de urgență, necesitățile suplimentare pe care le au, inclusiv cele de lemn pentru foc și peleți. Generatoarele electrice necesare pentru asigurarea cu energie electrică a instituțiilor publice din Varnița și Cocieri au fost deja livrate. La fel, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), le-a fost asigurată motorină necesară funcționării acestora”, a precizat Dorin Recean.
De asemenea, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a declarat că „vor exista discuții cu administrația de la Tiraspol pentru a utiliza rețelele electrice temporar gestionate de aceștia”. Oficialul a remarcat că „unele localități, precum Copanca și Varnița, sunt mai dificil de conectat la rețelele Republicii Moldova din cauza infrastructurii existente”.
Deciziile CSE privind criza energetică
La data de 6 ianuarie, CSE a dispus ca distribuitorul de energie electrică „Premier Energy” să conecteze satele Varnița și Copanca la rețeaua sa. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul Moldovagaz. Guvernul a oferit, de asemenea, ajutor umanitar. Este vorba de rezerve de combustibil și generatoare, pentru a sprijini locuitorii afectați de criza energetică.
De la 1 ianuarie 2025 gazul rusesc nu mai tranzitează teritoriul Ucrainei și Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Republica Moldova invocând o datorie infirmată de auditul internațional. Gazul rusesc era consumat în regiunea transnistreană inclusiv la producerea energiei electrice de către Centrala de la Cuciurgan. Autoritățile de la Chișinău au acuzat Rusia de șantaj energetic, menționând că „Moscova folosește energia ca armă politică”.