Un pacient a primit două certificate de deces: unul cu COVID şi unul fără

Un pacient a primit două certificate de deces: unul cu COVID şi unul fără

Un brașovean decedat recent are două certificate de deces. Primul fără COVID, dar conține diagonisticul septicemie, iar al doilea certificat precizează drept cauză a morții doa COVID-19. Rudele sale au cerut o anchetă.

Un brașovean decedat are două posibile cauze ale morții! Emil Mocan, fostul secretar al primăriei din Făgăraş, a murit pe 1 ianuarie la 74 de ani. I s-au întocmit două certificate de deces, primul fără COVID, dar cu septicemie, al doilea doar cu COVID-19.

Familia invocă rele tratamente și malpraxis al echipei medicale

Indignată, familia bărbatului a depus mai multe plângeri şi acuză cadrele medicale de rele tratamente și malpraxis. Familia fostului secretar din Făgăraș a declarat că vrea clarificări în legătură cu cele două certificate de deces. De asemenea, vrea să afle dacă a luat COVID-19 din spital, având în vedere că la internare nu avea coronavirus.

"Mi-au spus că tata a venit cu o bacterie de acasă, ulterior, după 10 sau 11 zile de spitalizare, a recunoscut că nu de acasă este provenienţa pneumoniei, ci din spital”, a explicat fiul lui Emil Mocan, Claudiu Mocan, pentru  Monitorul de Făgăraș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit medicilor, bărbatul de 74 de ani a ajuns la spital într-o stare gravă. "El se operase la noi, a avut o problemă, un volvulus (n.r. – o încurcătură a intestinului care poate duce la ocluzie intestinală) cu peritonită. A fost externat pe 16, apoi, fiind acasă, a dezvoltat o stare febrilă. Medicul de familie i-a recomandat reinternarea la spital, unde a revenit pe 19. Dar testul inițial a fost negativ, așa că a fost trecut la non-COVID”, a spus un medic, pentru libertatea.ro

Explicația medicilor: PCR-ul se pozitivează și după 7 zile de la expunere

"PCR-ul se pozitivează și după 7 zile de la expunere”, a mai spus medicul pentru sursa citată. Acesta a sugerat că bărbatul "ar fi putut lua COVID și de acasă, ori din spital, de dinainte de externarea inițială, nu știm încă. Dar el era nedeplasabil, nu a mers nici până la baie. Iar în secția sa, una non-COVID, nu erau alte cazuri”,

Ambele certificate de deces au același număr de înregistrare și aceleași date. Unica diferență este că în cel de-al doilea act apare "pneumonie cu pleurezie COVID-19 pozitivă”. Primul menționează "pneumonie cu pleurezie” în primul.

Comisia de Disciplină a demarat o anchetă la spitalul din Făgăraş

Contactat pentru un punct de vedere de jurnaliştii de la Libertatea, managerul Spitalului Municipal din Făgăraş a precizat că s-a întrunit Comisia de Disciplină şi, în căteva zile va avea concluziile cazului.

Referitor la cele două certificate de deces, managerul spitalului a precizat că este vorba doar de unul singur. "Nu, este unul. Domnul doctor care l-a întocmit pe primul a primit ulterior și rezultatul testului COVID-19, a refăcut certificatul și a anunțat starea civilă pentru înmormântare", a spus managerul spitalului.

Explicația Ministerului Sănătății: În respectivul caz s-a produs o "eroare"

"În cazul cuiva care moare în timp ce i se așteaptă un test PCR COVID-19, se așteaptă la morga spitalului după procedura COVID. Persoana decedată e în sac, iar certificatul de deces se face abia după ce se cunoaște dacă respectiva a avut sau nu COVID, pentru a se stabili clar modul de înhumare.

Nu poți să îl duci ca mort non-COVID la capelă și apoi să îl întorci și să îl îngropi conform protocolului COVID, e clar că s-a produs un scurtcircuit”, au precizat surse din Ministerul Sănătății.

Sursa: libertatea.ro