LA REPUBBLICA: Uneori, ecografia este mai eficientă decât testul PCR în diagnosticarea Covid
- Maria Dima
- 30 noiembrie 2020, 05:00
O simplă ecografie a plămânului este capabilă să diagnosticheze pneumonia Covid 19 încă de la camera de gardă. Ecografia pulmonară, efectuată împreună cu examenul medical, a făcut posibilă identificarea corectă a 20% din cazurile de pneumonie COVID-19, atunci când primul tampon nazofaringian a fost negativ.
Chiar dacă puțini sunt conștienți de acest lucru, ecografiile pot fi de ajutor în diagnosticul bolilor pulmonare, fiind utilizate de aproximativ 20 de ani pentru a evalua, de exemplu, prezența excesului de lichid în plămâni, o afecțiune legată în principal de boli cronice cu reacutizări mai mult sau mai puțin frecvente, cum ar fi insuficiența cardiacă.
Studiul privind utilitatea examenului ecografic, realizat de medicii de la secţia de medicină de urgență ai spitalului Molinette din Orașul Sănătății din Torino, conduşi de profesorul Enrico Lupia, demonstrează că ecografia pulmonară este şi ea extrem de utilă pentru diagnosticarea pneumoniei Covid-19, atunci când pacientul este încă la camera de gardă.
În timpul studiului, efectuat în ultimele luni și publicat recent în revista științifică internațională Annals of Emergency Medicine, au fost înscriși 228 de pacienți cu simptome sugestive de Covid-19, dintre care 107 au fost diagnosticați ca suferind de pneumonie Covid-19, după ce au fost depistați pozitivi la tamponul nazofaringian. Ecografia pulmonară, efectuată odată cu examenul medical, a făcut posibilă identificarea corectă a altor 21 de cazuri de pneumonie Covid-19 în rândul celor care au fost incorect clasificaţi drept negativi.
Identificarea rapidă a pacienților cu pneumonie Covid-19 face posibilă izolarea precoce a subiecților bolnavi, limitând răspândirea infectărilor nu numai în spital, ci și în afara spitalului, grație măsurilor de izolare aplicate contactelor strânse. Studiul a fost condus în parte cu un ecograf portabil care poate fi conectat direct la un smartphone. Ușurința de utilizare și manevrabilitatea acestor dispozitive face posibilă ipoteza unei utilizări din ce în ce mai răspândite, chiar și la domiciliul pacienților.