Kelemen Hunor: Vom face o analiză a tuturor sporurilor. Vicepremierul anunță ce urmează pentru bugetari
- Andreea Vlad
- 10 februarie 2021, 12:08
Guvernul a pregătit un program de austeritate totală în anul 2021. Cuvintele de ordine sunt: se taie, se plafonează, se restructurează, se anulează. Măsurile extreme anunțate aduc aminte de drasticul program de la precendenta criză majoră, gestionată de guvernul Emil Boc.
Kelemen Hunor: Vom face o analiză a tuturor sporurilor. Vicepremierul a făcut, miercuri, mai multe declarații referitoare la strategia drastică stabilită pentru acest an de criză. Guvernul va recurge la măsuri extrem de dure. Vicepremierul a vorbit despre noile schimbări pe care le va face Guvernul pentru a putea atinge un deficit de doar 7,1%.
Kelemen Hunor: Vom face o analiză a tuturor sporurilor
„Ţinta noastră pentru buget e să avem un deficit de 7,1%. E o ţintă ambiţioasă, curajoasă, iar în acest moment ne putem încadra în această ţintă. Acest lucru înseamnă că vor fi mai puține cheltuieli în acest an. De la 10% să cobori la 7,1% e un efort. Investițiile, pensiile şi salariile nu vor avea de suferit, dacă s-ar fi putut mai mult, s-ar fi făcut mai mult”, a declarat Kelemen Hunor.
„Sunt convins că sunt și sporuri de care nu am aflat. În 2021, aceste sporuri rămân în interiorul venitului lunar. Vom face o analiză a tuturor sporurilor și o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută”, a explicat Kelemen Hunor.
Demnitarul a declarat că lista sporurilor va fi analizată în 2021, iar modificarea legii salarizării va fi făcută. Salariile bugetarilor se plafonează la nivelul lui decembrie 2020. „Există un spor de risc când lucrezi la calculator, nu cred că e un risc pentru că toată lumea lucrează la calculator. Am spus un singur spor, dar vom face analiza anul acesta. Salariile nu vor fi mai mici în sectorul bugetar, vor fi la fel ca în luna decembrie 2020”.
Declarațiile sale vin în contextul în care fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a făcut public un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar. Aceasta spune că a identificat până acum 7 domenii, între care învățământ, sănătate, ordine publică sau administrație și peste 50 de tipuri de sporuri,
Voucherele de vacanță vor fi eliminate, pensile speciale vor fi plafonate
Potrivit vicepremierului, voucherele de vacanţă vor fi scoase în 2021. „Cheltuielile nu trebuie să fie mai mari decât ne permitem. Voucherele de anul trecut vor fi folosite şi anul acesta. Vor fi şi restructurări în administrația centrală, vor fi şi măsuri pe parcursul anului”.
De asemenea, politicianul maghiar a atins și sensibilul subiect al pensiilor speciale. El anticipează o plafonare a pensiilor speciale. „Noi suntem pentru a elimina toate pensiile speciale. Ori le eliminăm pe toate, ori nu. Cu toţii suntem egal. Ori stabilim un plafon pentru toate pensiile speciale.”, a declarat Kelemen Hunor.
Florin Cîțu: Oprim hemoragia banului public. Companiile de stat vor fi restructurate
Sâmbătă, premierul Florin Cîțu a spus că în alcătuirea bugetului pe 2021 va ține seama de oprirea „hemoragiei banului public”. Liberalul a anunțat restructurarea companiilor de stat, avertizând că unele dintre acestea s-ar putea să nu supraviețuiască.
El a spus că subvențiile nu vor mai fi la nivelul anului trecut. „Companiile de stat cu pierderi care vor să beneficieze de subvenții de la buget trebuie să vină cu un program de reformă, de restructurare, care să arate că pot să meargă, să fie pe profit în câțiva ani de zile. Dacă nu, nu vor primi subvențiile şi vor trebui să se descurce cu banii pe care îi au”, a punctat șeful executivului.
Orban: Pensiile nu mai cresc în acest an
Luni, liderul PNL, Ludovic Orban a provocat o undă de șoc prin anunțul că pensiile nu mai cresc deloc în 2021. Acesta a anunțat la RF că punctul de pensie va crește doar în 2022, la 1 ianuarie. El este de părere că sistemul de creștere a punctului de pensie în vară – toamnă a adus deservicii. „Sistemul de a crește punctul de pensie în iulie - septembrie a provocat foarte multe anomalii şi foarte multe discrepanțe în ceea ce privește cuantumul pensiei la categorii de pensionari cu o contributivitate similară".
S-a pus gând rău și ajutoarelor sociale. Turcan: Încurajăm munca
Marți, ministrul Muncii Raluca Turcan a anunțat, pentru Antena 3, că din ianuarie s-a demarat o serie de anchete ale inspecțiilor de specialitate din toată țara. Sunt verificate persoanele aflate în sistem de primire a unor ajutoare sociale de stat. Ancheta îi va viza și pe cei care beneficiază de venitul minim garantat în plată. Liberala a precizat că cei în cazul cărora ancheta autorităților relevă că nu se justifică sprijinul statului, îl vor pierde. Prin această măsură ministrul speră ca mulți beneficiari actuali ai ajutorului să intre/reintre în câmpul muncii.