Exclusiv EVZ. Bătălia pentru case și terenuri. Azi, Kiseleff 35-37 - Casa Miclescu

Exclusiv EVZ. Bătălia pentru case și terenuri. Azi, Kiseleff 35-37 - Casa Miclescu

Cândva o superbă casă cu aer burghez, ridicată la șosea în stil neoromânesc după planurile arhitectului Ion Mincu, este acum o ruină. Și în cazul acestei clădiri, ca și al multora de pe Kiseleff, rețeta pare să fie aceeași. Timpul este folosit ca ”armă mortală”.

Bătălia pentru case și terenuri. Casa Miclescu.

Așa se face că imobilul din Kiseleff 35-37, se prăbușește de ani de zile, puțin câte puțin sub ochii autorităților care privesc cu pasivitate distrugerea unei părți a istoriei arhitecturale a Bucureștilor de odinioară.

Firește, miza este una imobiliară, una de milioane de euro, având în vedere că ruinele casei Miclescu stau pe 3.000 de metri pătrați de teren, în cea mai elitistă zonă a Capitalei. Și acum, după zeci de ani cercetări, procese și somații, situația juridică a monumentului istoric care ”moare” în fiecare zi este incertă. Sigur este doar faptul că fenomenul de distrugere a clădirilor de patrimoniu a luat amploare.

Casa Miclescu. În casa veche de 120 de ani s-a turnat pelicula ”Felix și Otilia”

Casa Miclescu. Povestea acestei case, vestită pentru grădina sa publică de care se puteau bucura toți bucureștenii, se pierde în negura începutului de secol XX, când constructorii au pus prima piatră la temelia vilei din Kiseleff 35-37.

În vremurile ei bune, vila așezată la șosea era locul în care aristocrați ai Bucureștiului. Cantacuzino, Brâncoveanu, Sturdza, Odobescu, Carp, Balș sau Greceanu -, se întâlneau la balurile organizate săptămânal. Din strălucirea acelor vremuri de dinainte de primul război mondial, când casa era o bijuterie arhitecturală, au rămas doar amintiri. Și fotografii. La fel cum, cel mai probabil, din impozantul imobil în care în 1972 s-a turnat filmul ”Felix și Otilia”, ecranizarea romanului ”Enigma Otiliei”, nu va mai rămâne în curând nimic.

Casa Miclescu. Timpul, singurul vinovat

Este din ce în ce mai clar pentru toată lumea că secularul imobil din Kiseleff 35-37 pare să stea în calea planurilor urbanistice ale proprietarilor. Personaje cărora nici prin cap nu le trece să-l restaureze. Să-i redea aerul de odinioară, așa cum ar trebui atâta vreme cât vila este monument istoric protejat prin legea 422/2001. Chiar dacă, cel puțin până acum, nimeni nu a cerut pentru acel loc vreo autorizație de demolare sau de construcție este clară intenția celor care dețin casa și terenul de la șosea. Dovada este aceea că, de când a fost cumpărat de la descendenții lui Miclescu - primul proprietar al clădirii -, imobilul ”moare” în fiecare zi câte puțin fără ca cineva să intervină. O ”infracțiune” pentru care numai timpul pare să fie vinovat.

Proprietarul și-a dezvăluit intențiile

Așa se face că, din 1994 și până azi, casa Miclescu este lăsată cu bună știință pradă degradării. Clădirea, care cade bucată cu bucată sub greutatea altor zeci de ani care trec peste ea, ajunge o ruină în care omeni au străzii își găsesc adăpost. Dar pe nimeni nu interesează. Ba dimpotrivă, este scenariul perfect care trebuie urmat pentru ca monumentul istoric să fie ras complet de pe suprafața pământului. Cel mai probabil, pentru a face loc unei construcții moderne. Un bloc, de exemplu, care să aducă câștiguri uriașe rechinilor imobiliari care țintesc cei 3.000 de mp de teren.

În urmă cu mai bine de zece ani, unul dintre proprietari chiar recunoștea că, fiind bunul lui, cumpărat pe banii lui, poate să facă ce vrea cu el. Însă, lucrurile nu stau chiar așa având în vedere că vorbim de un monument istoric, protejat printr-o lege care obligă proprietarii la efectuarea unor anumitor lucrări de întreținere. Demolarea fiind exclusă.

”Cine va mai dărâma ce s-a ridicat ilegal? Nimeni! Nu e procedură clară”

”Legea în domenul administrației este prost făcută. Nu există o procedură clară de a demola ce ai construit ilegal. Sunt interese mari financiare în domenul imobiliarelor, iar lacunele legislative îi ajută pe acești rechini imobiliari să recurgă la tot felul de inginerii. Golurile din lege ar trebui acoperite de propuneri legislative. Distrugerea prin abandon este cea mai la îndemână metodă. Pe cale ”naturală” se eliberează astfel terenul, în cazul acesta 3.000 de mp. Apoi se poate construi ilegal pe el. Cine va mai dărâma ce s-a ridicat ilegal? Nimeni. Cazurile se judecă, dar au termen de prescripție mic, de trei ani. Nefiind mulți specialiști în domeniu se pasează dosarul de colo-colo”, ne-au explicat surse apropiate cercetării unui astfel de caz.

Casa Miclescu. Doar amenzi pentru proprietari, și alea contestate

Prin 2001, reprezentanți ai Ministerului Culturii au avut la un moment dat câteva tentative de a lua legătura cu proprietarii vilei din Kiseleff 35-37 dar fără succes. Starea de degradare a casei, aflată pe lista monumentelor istorice din anul 2010, a atras după sine două amenzi date în 2013 de Primăria Capitalei. Motivul: nu au fost luate conform legii măsuri de conservare, consolidare, reaparații și întreținere, construcția fiind într-un stadiu avansat de degradare.

Ciupituri de țânțari pentru buzunarele groase ale proprietarilor care, după cum se vede, nu au reacționat în nici un fel pentru a salva clădirea. Pe care însă au împrejmuit-o cu un gard gros din beton. Dar și-au făcut timp să conteste ambele amenzi. E clar că vor cu orice preț terenul de milioane de euro de sub imobilul pe care îl distrug cu bună știință lăsându-l să se degradeze ”natural” pentru a duce la bun sfârșit o afacere imobiliară.

Casa-monument se degradează, dosarul a fost clasat pentru că nu există nici o infracțiune

Cazul distrugerii casei din Kiseleff 35-37 ajunge totuși în instanță, la sesizarea reprezentanților Ministerului Culturii. Se întâmpla în 2006. Dar totul se termina repede și în avantajul proprietarilor pe care o instanță a Judecătoriei Sectorului 1 îi găsește nevinovați. Atâta vreme cât nu sunt dovezi că au distrus imobilul, ci doar l-au lăsat în paragină, nu li se poate imputa nimic! S-a spus că e vorba doar o atitudine de pasivitate care nu este infracțiune.

Iar procedurile de expropriere demarate tot în 2006. În timpul mandatului de primar general al lui Adriean Videanu, nu au fost duse la bun sfârșit. Prin oferirea de despăgubiri proprietarilor, imobilul ar fi intrat - motivându-se utilitatea pubică a casei -, în proprietatea statului, lucru care din păcate nu s-a întâmplat.

Dosarul s-a aflat o vreme și pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Dar pentru că în documentele apare numele unui avocat, cazul a fost trimis la Curtea de Apel București. Nu a contat că acel avocat, unul dintre proprietari, fusese suspendat din barou. Și aici, cei doi proprietari au ieșit basma curată pentru că instanța a decis clasarea. Magistrații au spus, conform surselor noastre, că nimic din ceea ce se întâmplă în cazul distrugerii casei Miclescu nu încalcă vreo lege.

Trei decenii de așteptare pentru un tun imobiliar

Cel mai probabil, cel care va rezolva situația dramatică a acestei clădiri de patrimoniu vechi de 120 de ani nu va fi vreo autoritate a statului. Ci tot timpul. Acela care mușcă fără milă din pereții găuriți, din ce în ce mai șubrezi ai casei Miclescu. Și din acoperișul care stă să cadă. Și din cercevelele ferestrelor care deja nu mai sunt. Când și ultima piatră va fi fost luată de pe teren, declarându-se astfel oficial inexistența monumentului istoric, atunci cei 3.000 de mp de teren își vor primi noua utilitate. Răbdarea proprietarilor de a fi așteptat aproape 30 de ani să moară o casă de patrimoniu le va fi răsplătită. Terenul va fi gol, iar casa Miclecu doar o amintire.

Ne puteți urmări și pe Google News