Exclusiv EVZ. Specialiștii Ministerului Educației bâjbâie încă pe studiile lui Vlad Voiculescu

Exclusiv EVZ. Specialiștii Ministerului Educației bâjbâie încă pe studiile lui Vlad Voiculescu Surse din PNL. Vlad Voiculescu

Problema studiilor pe care le-a efectuat în capitala Austriei domnul Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătăţii, nu este nouă. A fost ridicată în câteva rânduri. Și totuși, apar informații noi și uimitoare.

Studiile lui Vlad Voiculescu. Răspunsurile celor care se ocupă de echivalarea diplomelor în România, anume Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), nu prea seamănă între ele. O bălmăjeală care ascunde un adevăr foarte simplu, despre actualul ministru al Sănătăţii.

Are diplomă, dar nu prea

Când a fost numit ministru la Sănătate în Guvernul Cioloş, s-a pus pentru prima oară problema studiilor lui Vlad Voiculescu. La prima vedere, era un băiat şcolit la Viena, care lucrase prin mai multe bănci de prestigiu. Ceva însă nu se potrivea. Lucrase în acele bănci în funcţii importante, fără să fi avut studiile terminate.

La vremea respectivă, CNRED a dat un răspuns oficial privitor la studiile proaspătului ministru:

Ne puteți urmări și pe Google News

„În decembrie 2015, domnul Vlad Vasile Voiculescu a depus la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) un dosar pentru recunoașterea diplomei obținute la Vienna University of Economics and Business, Austria, instituție de învățământ superior acreditată. În ianuarie 2016, diploma a fost echivalată cu diplomă de master (care cuprinde și ciclul de licență pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă).

Domnul Vlad Vasile Voiculescu a urmat, conform celor descrise în Suplimentul la diplomă, document descriptiv al programului de studii, un ciclu de studii cu durata de 4 ani, ce are criteriu de admitere diploma de bacalaureat și care se finalizează cu eliberarea unei diplome cu titlul Magister, ce permite titularului acces la doctorat. În acest context, reamintim că programele de licență din România, anterioare introducerii sistemului de educație de tip Bologna, sunt recunoscute la nivel master, conform Legii educației nr. 1/2011, art. 153 (2).

În consecință, programul de lungă durată, de tip pre-Bologna, absolvit de domnul Vlad Vasile Voiculescu a fost recunoscut ca fiind de nivel master, care cuprinde implicit și ciclul de licență”.

Asta era atunci. Dar și ulterior, când ziariștii se mai interesau la Ministerul Educației de studiile politicianului Vlad Voiculescu. O dată cu tragedia de la Spitalul „Matei Balş”, s-a redeschis şi subiectul studiilor ministrului Sănătăţii. Evenimentul zilei a adresat din nou o cerere oficială în care am întrebat în baza cărei legi şi cum i s-au echivalat studiile lui Vlad Voiculescu. De astă dată, răspunsul nu a mai fost aşa de sigur şi detaliat:

„Bună ziua,

Am preluat solicitarea dumneavoastră (număr de înregistrare: 20/BCC/1.02.2021), vom reveni cu informațiile solicitate în conformitate cu prevederile legale în temeiul cărora ați formulat-o. Vă mulțumim!”

Aşadar, mai aşteptăm, să ne mai dumirim cum e cu diplomele.

Prof. Univ. Dr. Vladimir Beliş, membru de onoare al Academiei Române; „Doar diploma de licenţă atestă absolvirea unei facultăţi”

Am încercat însă şi noi să ne dumirim cum este cu licenţa, şi cum este cu masteratul, întrebând un cadru didactic de prestigiu, cu peste 60 de ani vechime în învăţământul universitar.

Profesorul universitar doctor Vladimir Beliş, membru de onoare al Academiei Române, este categoric: „Diploma de licenţă nu este unul şi acelaşi lucru cu masteratul. Licenţa atestă absolvirea unei facultăţi. În baza ei, absolventul poate să exercite profesia pentru care s-a pregătit în facultate. Diploma de licenţă este singura care atestă absolvirea unei facultăţi. Masteratul se poate face inclusiv în timpul studiilor universitare, în timpul facultăţii şi în nici un caz nu ţine loc de licenţă, şi nici nu permite celui care posedă o diplomă de master să practice o profesie anume, dacă nu are diplomă de licenţă care să ateste că a terminat facultatea de profil.”

Aşadar, bălmăjeala explicaţiei dată de CNRED, cum că diploma de master a lui Voiculescu, include şi diploma de licenţă, pe care ministrul Sănătăţii nu a mai prezentat-o motivând că este cuprinsă în diploma de masterat, nu are nicio legătură cu realitatea. Concluzia este că, Vlad Vasile Voioculescu, nu are diplomă de licenţă. Deci, nu se poate spune că a absolvit vreo facultate, aşa cum se laudă.