Patriarhia Română, anunț cu privire la aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim

Patriarhia Română, anunț cu privire la aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim Lumina de la Irusalim. Sursa foto: Facebook

Patriarhia Română anunță că  tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009, continuă şi în acest an. Așadar, Patriarhia Română a oferit detalii cu privire la programul aducerii Luminii Sfinte de la ierusalim în România.

Patriarhia Română, despre aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Otopeni, anunță Patriarhia Română. Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală la ora 19.00.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional Otopeni.

„Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la București la Chișinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei”, transmite Patriarhia.

Sâmbătă seara, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, se arată în comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

undefinedPatriarhia Română, anunț cu privire la aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim. Sursa foto: Wikipedia

Lumina Sfântă de la Irusalim

Lumina Sfântă (în greacă: Άγιον Φως) sau focul haric, este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.

Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice. Printre cele mai vechi menționări se numără: cea despre Sfântul Grigorie Luminătorul cca. 330 d.Hr., apariția sfintei lumini după cucerirea Ierusalimului de către perși circa 617 d.Hr.

Ceremonia este transmisă în direct în Grecia, Rusia , Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări cu comunități majoritare creștin-ortodoxe. Pelerinii susțin că Focul Sfânt nu le arde părul, fața etc. în primele câteva minute după ce a fost aprins, potrivit Wikipedia.