UE pune presiune pe AstraZeneca: Trebuie să livreze producția de vaccin din Regatul Unit

UE pune presiune pe AstraZeneca: Trebuie să livreze producția de vaccin din Regatul Unit

UE pune presiune pe AstraZeneca și cer să livreze vaccinuri COVID din producția fabricilor din Marea Britanie.

UE pune presiune pe AstraZeneca.

Uniunea Europeană solicită companiei să livreze dozele de vaccin COVID pe care le produce în două fabrici din Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, citată de AFP.

Solicitarea vine în condițiile în care AstraZeneca și-a exprimat intenția de a livra, în primul trimestru, un sfert din dozele promise inițial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform angajamentelor luate față de UE, firma britanică trebuie să asigure până la 400 de milioane de doze de vaccine. Acestea sunt produse în patru fabrici dintre care două se află pe teritoriul UE, iar alte două în Marea Britanie.

„Daţi-mi voie să fiu clară. Nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nici o diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE”, a subliniat comisarul Kyriakides.

Potrivit spuselor sale, fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomandă și de aceea trebuie să furnizeze dozele angajate.

UE pune presiune pe AstraZeneca

Oficialii de la Bruxelles resping explicaţiile directorului general al AstraZeneca, Pascal Soriot referitoare la locațiile de producție. Acesta a susținut că producţia fabricilor din Regatul Unit este rezervată pentru britanici, conform contractului încheiat cu Londra.

O responsabilă europeană a confirmat: „Să reamintim cum stau lucrurile, ca să risipim orice îndoială. Nu s-a pus niciodată problema ca aceste două fabrici să fie pe planul al doilea sau de rezervă”.

Aceeași sursă a precizat că este inacceptabil ca ritmul livrărilor să se reducă la un sfert din cantitatea angajată. Aceasta deoarece UE a contribuit la finanţarea riscului de producţie pentru dezvoltarea vaccinului şi extinderea mijloacelor de producţie.

Comisia Europeană a alocat companiei AstraZeneca circa 336 de milioane de euro în acest scop. Plata, însă, nu s-a făcut integral, conform sursei respective.

Vaccinul urmează să fie aprobat vineri

Vineri, UE urmează să aprobe vaccinul AstraZeneca, dar compania a anunţat că vor fi livrate cantităţi mai mici decât cele angajate. Reprezentanții AstraZeneca susțin că la o unitate de producţie europeană s-a înregistrat o scădere a randamentului.

Aceștia au fost convocaţi să dea explicaţii statelor membre ale UE şi Comisiei Europene, care negociază în numele celor 27 de ţări. Justificările au fost considerate nesatisfăcătoare, iar miercuri seara urmează o nouă reuniune.

Oficialii europeni nu acceptă aceste justificări, subliniind că celelalte unități de producție care ar trebui să producă pentru UE nu sunt afectate.