Schimbări majore pentru românii care stau la bloc. Măsurile intră în vigoare

Schimbări majore pentru românii care stau la bloc. Măsurile intră în vigoare

Schimbări majore pentru românii care stau la bloc. Numele persoanelor trebuie anonimizate, oriunde ele apare în public. Inclusiv la scările de bloc.

Schimbări majore pentru românii care stau la bloc. Potrivit regulamentului privind protecția datelor personale, numele persoanelor care locuiesc într-un bloc este confidențial. Acest regulament se aplică în toate țările din Uniunea Europeană.

Potrivit GDPR, lista locatarilor care locuiesc într-un imobil cu locuințe colective trebuie anonimizată. Listele de bloc trebuie afișate la avizier, doar cu numărul apartamentului dar nu și cu numele și prenumele locatarului.

Schimbări majore pentru românii care stau la bloc

Mai mult, montarea de camere video în spațiile comune, mai exact pe scările de bloc se face doar cu acordul scris al proprietarilor. De asemenea, la vedere, trebuie postat un anunț prin care vizitatorilor trebuie să li se amintească despre prezența camerelor de luat vederi. Anunțul respectiv trebuie să cuprindă și informația că datele colectate nu vor fi prelucrate în scopuri de marketing sau de altă natură.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit specialiștilor, înscrierea domiciliului în celebra carte de imobil se face doar pe baza afirmațiilor făcute de proprietar sau chiriaș. Administratorii sau președinții de bloc nu vor mai solicita copii după buletinele de identitate ale persoanelor în cauză.

Schimbări majore pentru românii care stau la bloc

Legea asociațiilor de proprietari prevede că, după constituire, fiecare bloc trebuie să adopte propriul regulament. Una dintre prevederi poate face referire la orele de liniște. Legea 61/2001, a ordinii publice, impune ca orele de liniște să fie cuprinse între orele 12-13 și 22-06. Prin derogare, în regulamentul de funcționare a asociației de locatari, proprietarii  pot decide alte intervale orare.

De asemenea, noua lege, care a intrat deja în vigoare impune ca proprietarii să ia de comun acord orice decizie. Ședințele unde se discută deciziile aplicabile tuturor sunt adunările generale. Orice proprietar, poate delega președintele și administratorul blocului să voteze în numele său, doar pe baza unei procuri.

Schimbări majore pentru românii care stau la bloc. Adunarea Generală se convoacă o dată pe an sau de ori de câte ori este necesar pentru a se discuta și adopta decizii importante pentru cei care locuiesc în comun.

Legea 196/2018, impune ca membrii comitetului au obligația de a gestiona recuperarea datoriilor față de fondurile comune ale blocului, precum cel de rulment sau de reparații.

Este foarte important de știut și ce însemnă cheltuieli comune. Acestea se referă la cheltuieli pe cotă-parte indiviză, pe beneficiari, etc.