OMS face o profeție sumbră: „Lumea este la un pas de prăbușire morală”

OMS face o profeție sumbră: „Lumea este la un pas de prăbușire morală”

Conducerea OMS se arată nemulțumită de felul în care sunt repartizate dozele de vaccinuri anti-COVID, arătând că statele sărace nu au șansa să obțină dozele necesare începerii vaccinării.

OMS, nemulțumită de repartizarea noilor vaccinuri anti-COVID.

Organizația Mondială a Sănătății solicită producătorilor de vaccinuri anti-COVID să le repartizeze echitabil, tuturor statelor. Responsabilii OMS susțin că lumea este la un pas de „o prăbușire morală catastrofală”. Aceștia reclamă actualui context în care unele state, mai bogate, primesc mai multe doze de vaccine decât celelalte.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că perspectiva distribuției echitabile este „într-un mare pericol”. El spune același lucru și despre schema de distribuire a vaccinurilor – COVAX, care urmează să furnizeze seruri de luna viitoare.

„Se prefigurează scenariul care ar fi trebuit evitat prin COVAX, Este vorba de adunarea excesivă a stocurilor într-o parte”, a spus directorul OMS.

Din cauza actualei abordări, „eu primul“ statele mai sărace rămân vulnerabile în fața riscurilor de răspândire a pandemiei, a spus Ghebreyesus.

„Trebuie să fiu categoric: lumea este la un pas de o prăbușire morală catastrofală. Prețul pentru aceasta va fi plătit cu vieți din cele mai sărace țări. În timp ce vorbesc pe limba accesului echitabil, unele țări și companii continuă să prioritizeze acorduri bilaterale. Acestea evită COVAX și măresc prețurile încercând să sară în fața cozii. Acest lucru este greșit”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a avertizat că genul acesta de atitudine va duce la prelungirea pandemiei, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor boli grave, precum H1N1 și HIV.

OMS, nemulțumită de repartizarea noilor vaccinuri

Lupra pentru vaccinuri, la nivel mondial, s-a intensificat din cauza apariției variantelor mai infecțioase ale virusului. Tedros a afirmat că peste 39 de milioane de doze au fost alocate în 49 de țări cu venituri ridicate. Aceasta, în vreme ce o țară săracă a primit doar 25 de doze.

În lipsa unor acorduri, obținute prioritar de UE, state din afara blocului comunitar au rămas să ceară ajutor de la acesta.

Ucraina, care nu obţinuse nicio doză de vaccin împotriva COVID-19, a solicitat spirijinul statelor UE pentru procurarea serului. Asta după ce guvernul ucrainian a refuzat achiziția vaccinului rusesc Sputnik V.

România a donat Republicii Moldova, ce nu-și permite achiziționarea multor seruri, 200.000 de doze. De asemenea, UE promite că va sprijini Chișinăul în asigurarea țării cu vaccin.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News