Premierul Olandei va demisiona după un scandal care a zguduit „Țara Lalelelor”. Situația are un precedent

Premierul Olandei va demisiona după un scandal care a zguduit „Țara Lalelelor”. Situația are un precedent

Premierul Olandei va demisiona de la conducere, împreună cu întreg cabinetul său, din cauza unor probleme ce s-au răsfrânt în societate.

Mark Rutte, premierul Olandei, va demisiona din cauza unui scandal de mari proporții. Este vorba despre o dispută financiară între statul batav și mii de părinți. Aceștia au fost acuzați pe nedrept că au comis fraude fiscale. Și au fost obligați să restituie sume importante de bani, primite inițial pentru creșterea copiilor.

Aceste familii au fost victimele unei erori fără precedent, au decis oamenii cu decizie din „Țara Lalelelor”: parlamentari, avocați sau inspectori fiscali, conform BBC.

Premierul Olandei va pleca, dar rămâne interimar

Lodewijk Asscher, liderul partidului de opoziție laburist și ministru al Afacerilor Sociale în fostul guvern, a demisionat joi. El a negat că știa despre autoritățile fiscale care „vânau pe nedrept mii de familii”. A recunoscut însă că un sistem imperfect „a transformat guvernul într-un inamic al poporului”.

Multe familii care au fost nevoite să returneze banii provin din rândul imigranților. Iar această situație le-a creat mari dificultăți financiare, conform sursei citate. Acum Mark Rutte urmează să-l anunțe pe regele Olandei că va demisiona împreună cu întreg cabinetul său. Hotărârea vine într-un context foarte delicat, cel în care și olandezii luptă cu pandemia de coronavirus.

Au demisionat în 2002 din cauza războiului din Iugoslavia

Olanda este în blocaj și a adoptat măsuri dure restrictive pentru a împiedica răspândirea virusului. Foarte probabil, Executivul lui Mark Rutte va rămâne în funcție, în postura de interimar, până la alegerile parlamentare din martie. „Decizia de a demisiona a fost colectivă și în armonie”, a precizat o sursă pentru un post de radio din Olanda.

Nu este prima dată când guvernanții olandezi demisionează în masă pentru a-și asuma răspunderea într-un scandal național. În 2002, cabinetul a plecat după ce un raport a criticat miniștrii și armata pentru că nu au reușit să împiedice masacrul musulmanilor la Srebrenița. În timpul războiului bosniac din anul 1995.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News