Evenimentul Zilei > International > Adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională al Casei Albe a demisionat
Adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională al Casei Albe a demisionat

Adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională al Casei Albe a demisionat

Adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Matt Pottinger, a demisionat.

Adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Matt Pottinger, a demisionat ca urmare a răspunsului lui Donald Trump la protestele de miercuri ale susţinătorilor lui, relatază CNN.

Informaţia a fost confirmată de o persoană apropiată acestuia. Pottinger le-a spus membrilor echipei că sunt puţine lucruri pentru el de luat în considerare. Potrivit Bloomberg, persoanele din anturajul său au precizat că înaltul oficial este „uluit” de atacul asupra Capitoliului și de incitarea de către președintele în exercițiu a susținătorilor săi.

CNN a precizat, în timpul nopții de joi, că mai mulţi dintre consilierii cheie ai lui Trump, printre care Robert O’Brien, consilier pe probleme de securitate naţională, şi Chris Liddell, adjunctul şefului de Cabinet pe probleme de coordonare a poliției, iau în calcul demisia. Totuși, Robert O’Brien a reconsiderat decizia sa de a demisiona, fiind convins să rămână pe post, anunță Bloomberg.

Furie și consternare în echipa de la Casa Albă

Stephanie Grisham, şefa de cabinet a primei doamne a Statelor Unite, Melania Trump, şi-a prezentat la rândul său miercuri demisia, în urma protestelor violente de la Capitoliu.

Potrivit surselor, în interiorul Casei Albe există multă furie și consternare provocate de violențele fără precedent derulate în Congresul SUA după demararea procedurii de învestirea a lui Joe Biden ca președinte al alegerilor din noiembrie.

Poliția Capitoliului a transmis un mesaj că amenințarea la adresa securității complexului istoric, simbol al democrației Americii, a fost înlăturată în toate clădirile care îl compun, precizează CNN. Potrivit lui Samuel Holliday, director de operațiuni al US Capitol Historical Society, asaltul din 6 ianuarie este prima insurecție de acest gen de la atacul Capitoliului de către britanici, care au incendiat clădirea în timpul Războiului din 1812.

Protestele convocate de preşedintele în exerciţiu Donald Trump miercuri, în faţa Capitoliului, unde Congresul urma să certifice voturile electorilor în alegerile prezidenţiale şi victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale, au degenerat în violențe extreme care au bulversat SUA.