Evenimentul Zilei > International > Haos în America. Capitoliul se întoarce la lupta politică
Haos în America. Capitoliul se întoarce la lupta politică

Haos în America. Capitoliul se întoarce la lupta politică

În timp ce lucrurile se liniștesc în afara Capitoliului Statelor Unite, bătălia politică este pe cale să se reia în interior.

UPDATE – Senatoarea republicană de Washington Cathy McMorris Rodgers va renunța la obiecții.

„Ne dorim un transfer de putere pașnic. Singurul motiv pentru obiecțiile mele era acela de a da o voce îngrijorărilor că guvernatorii și justiția au schimbat unilateral procedurile electorale fără a consulta electoratul și în afara procesului legislativ. Am fost consecventă cu credinșa mea că americanii trebuie să utilizeze instrumentele constituționale și procesele legale disponibile pentru a găsi răspunsuri cu privire la alegerile din 2020. Ceea ce am văzut azi a fost ilegal și inacceptabil”, a spus Cathy McMorris Rodgers.

„Am decis să susțin votul din Colegiul Electoral și îl încurajez pe Donald Trump să condamne și să pună capăt acestei nebunii”, a adăugat senatoarea.


Liderii Congresului presează pentru reluarea procesului de verificare a voturilor electorilor din fiecare stat în această noapte, potrivit unor surse politice citate de CNN. De asemenea, senatorii doresc să se întoarcă în sala de plen pentru a relua procesul de certificare a votului electorilor.

Între rimp, cei mai importanți dintre senatorii care vor să obiecteze asupra felului în care s-a desfășurat procesul electoral s-a întâlnit pentru a-și pune la punct strategia. Liderii acestei facțiuni plănuiesc să continue sesiunea comună a Camerei Reprezentanților și Senatului în această noapte, dar sunt presați, în urma evenimentelor din această seară, să-și limiteze obiecțiile.

Senatorii Mike Braun (Indiana), Ted Cruz (Texas), Josh Hawley (Missouri) și alți câțiva au fost văzuți mergând la o întâlnire separată. Întrebat dacă au ajuns la vreo concluzie, Mike Braun a spus că încă nu.

Întrebat dacă senatorii din Partidul Republican vor renunța la obiecții pentru a finaliza procesul de certificare a votului din Colegiul Electoral, senatorul republican de Alaska Dan Sullivan a declarat, pentru CNN, că el crede că aceasta ar fi calea corectă de urmat.

Senatorii democrați presează și mai mult ca întreg procesul de validare, ultima etapă înainte de instalarea unui nou președinte, să fie încheiat în această noapte.

„Scopul trebuie să fie să eliminăm obiecțiile, să permitem celor care au obiecții să și le exprime”, a declarat senatorul republican Roger Wicker. El a repetat că vor încerca să încheie certificarea votului din Colegiul Electoral în această noapte.

Ceva mai devreme, șeful securității Capitoliului a anunțat că întreaga clădire este acum sigură. El a adăugat că stricăciunile produse clădirii Capitoliului sunt minore.

Anterior, președintele în exercițiu Donald Trump le ceruse manifestanților să plece acasă.

De asemenea, circa 150 de militari din Garda Națională, trimiși tot de Trump la fața locului, după ce poliția din Washington, oraș condus de primărița Muriel Bowser, de la Partidul Democrat, a avut un dispozitiv de securitate de care cei câteva sute de manifestanți au trecut extrem de ușor, lăsând totul în seama Poliției Capitoliului, care a fost – evident – depășită numeric.

Cei 150 de membrii ai Gărzii Naționale nu sunt echipați cu arme și muniție, ci cu echipament de protecție și armament specific intervenției la manifestații violente sau revolte – gaze lacrimogene, scuturi și bastoane. Scopul intervenției Gărzii Naționale este de a restabili un perimetru de securitate în jurul Capitoliului.

Mai devreme, guvernatorul statului Virginia, Ralph Northam, a decretat stare de urgență, precum și blocarea, începând cu ora 6 după amiaza, a zonelor localităților Arlington și Alexandria, din vecinătatea capitalei Washington.

Și primărița democrată a Washingtonului a plasat capitala federală sub stare de asediu.