France 24: Bani, repede şi mulţi: Joe Biden prezintă bazele planului său de relansare
- Maria Dima
- 15 ianuarie 2021, 02:15
Joe Biden prezintă joi bazele viitorului pachet de ajutoare economice, care trebuie să permită Statelor Unite să iasă din cea mai grea criză pe care a cunoscut-o ţara din anii 30, în vreme ce milioane de americani sunt în continuare în şomaj.
Viitorul preşedinte a promis "mii de miliarde de dolari" şi să acţioneze repede. Adică de la venirea sa la Casa Albă, pe 20 ianuarie. Prioritatea: accelerarea ritmului vaccinării, explicase el săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă în fieful lui din Wilmington în Delaware.
Deoarece economiştii sunt de acord să spună că ritmul relansării economice îl va urma pe cel al vaccinării populaţiei contra COVID-19.
Dar va fi nevoie de luni de zile pentru ca restaurantele, barurile, hotelurile sau companiile aeriene să poată reveni la un nivel de activitate corect. Şi până atunci, economia va mai avea nevoie de sprijin.
"E nevoie să cheltuim bani imediat", a declarat Joe Biden, referindu-se la un plan care se va cifra la "mii de miliarde de dolari".
Aceste ajutoare masive trebuie să evite să se autoalimenteze criza, cu un virus care restrânge în continuare activitatea companiilor mici, ducând la concedieri, ceea ce limitează puterea de cumpărare, şi deci consumul, şi din nou activitatea companiilor.
Şomajul a rămas stabil în decembrie, de 6,7%, dar este prima dată când situaţia nu s-a ameliorat din mai.
Mai rău, 140.000 de locuri de muncă s-au pierdut în ultima lună din 2020, ceea ce înseamnă că mulţi şomeri, descurajaţi, au încetat să caute loc de muncă şi deci nu mai sunt cuprinşi în aceste cifre.
Aproape 20 de milioane de americani primesc în continuare un ajutor din cauza şomajului sau pierderii veniturilor, în cadrul tuturor programelor de ajutor.
"Acont"
Un nou plan de ajutor de 900 de miliarde de dolari a fost adoptat la sfârşitul lui decembrie. Insuficient, potrivit viitorului locatar de la Casa Alba, care a repetat de mai multe ori că nu este vorba decât de un "acont".
Şi adaugă: "avem nevoie de mai mult decât de un ajutor direct pentru persoane fizice şi întreprinderi mici".
Americanii, care au primit la începutul lui ianuarie 600 de dolari de persoană condiţionat de venituri, ar putea primi deci un nou cec, dar nu se cunoaşte valoarea acestuia. Dl Biden s-a declarat de repetate ori pentru un cec de 2.000 de dolari înainte de adoptarea ultimului plan de relansare.
Pe de altă parte, sunt necesari "zeci de miliarde de dolari", potrivit lui Joe Biden, ca să permită autorităţilor locale şi naţionale să menţină locurile de muncă ale educatorilor, poliţiştilor, pompierilor şi agenților de sănătate publică. Sunt de asemenea necesare fonduri pentru a permite redeschiderea şcolilor, potrivit democratului.
Viitorul preşedinte ar mai putea anunţa o creştere a salariului minim federal la 15 dolari pe oră, mai mult decât dublu faţă de cei 7,25 dolari în prezent.
"Spun de mult timp că trebuie să recompensăm munca şi nu bogăţia în această ţară", a comentat el.
E greu de ştiut dacă dl Biden, al cărui program de campanie prevede o creştere a impozitelor pentru cele mai mari companii din ţară şi pentru persoanele care câştigă peste 400.000 de dolari pe an, se va referi la fiscalitate.
Vot în Congres
Adoptarea măsurilor dorite de democrat depinde de Congres, unde democraţii vor dispune de o majoritate infimă, în special în Senat, ceea ce înseamnă că viitorul preşedinte nu-şi poate permite dezertări în tabăra sa.
Îi revine sarcina lui Janet Yellen, care va deveni secretar al Trezoreriei - echivalentul ministrului economiei şi finanţelor - să poarte negocierile cu aleşii în numele guvernului.
Dna Yellen va fi audiată marţea viitoare în Senat, care va trebui apoi să se pronunţe în legătură cu numirea ei.
În caz de ratificare a acestui nou plan de relansare, acesta riscă să dezechilibreze ceva mai mult finanţele publice care prezentau un deficit record între octombrie şi decembrie.
Un prim plan de relansare, Cares Act, adoptat în mai puţin de două săptămâni la sfârşitul lui martie, când pandemia de COVID-19 a frânat brutal activitatea economică, a contribuit la o creştere a cheltuielilor publice.
Ajutoare pentru şomeri, credite pentru întreprinderi mici, cecuri directe pentru persoane fizice... cu 2.200 de miliarde de dolari deblocaţi, era cel mai important plan de susţinere a economiei din istoria Statelor Unite. (Rador)