Afacere cu măști la Ministerul Educației. SAPE SA a dat lovitura cu un import din Vietnam

Afacere cu măști la Ministerul Educației. SAPE SA a dat lovitura cu un import din Vietnam

Afacere cu măști la Ministerul Educației. SAPE SA a dat lovitura cu un import din Vietnam. O companie de stat a câștigat 2 milioane de lei în pandemie.

Compania de stat SAPE SA a făcut o afacere cu Ministerul Educației, importând măști din Vietnam și revânzându-le pentru un profit de 2 milioane. La finalul lunii mai, 2020, în pandemie, Ministerul Educației semna un contract pentru achiziția unui lot de măști sanitare. Această afacere s-a făcut prin negociere directă, firmei SAPE SA, pentru 9.264.445 de lei, conform Antena3

SAPE SA - Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA are ca acționar unic Ministerul Energiei. Compania are ca activitate principală administrarea participațiilor minoritare pe care statul român le deține în unele societăți din domeniul energiei electrice.

Firmă din energie, afacere cu măști la Ministerul Educației

Deși își desfășoară activitatea într-un cu totul alt domeniu, în pandemie, SAPE SA a identificat o nouă oportunitate de afacere. Astfel, societatea Ministerului Energiei a intrat pe piața comerțului cu produse anti- COVID.

Pe 25 mai 2020, după ce a lansat procedura de achiziție pentru măști, Ministerul Educaţiei a anunţat că a primit două oferte. Una dintre ele a fost de la Unifarm SA, iar cea de-a doua de la SAPE SA. Cum Unifarm s-a retras din cursă, SAPE SA a devenit câștigător și a încheiat contractul pentru 5.234.000 de măşti.

Afacere cu măști la Ministerul Educației. Profit pe spatele statului

Măștile au importate din Vietnam și au fost revândute către Ministerul Educaţiei la preţul de 1,77 lei bucata, conform Antena3. Aceasta, în condițiile în care prețul pe piață era de 1,5 lei pe bucată.

Potrivit facturilor, SAPE SA a plătit măștile anti - COVID cu 0,3 dolari/bucată – 1,32 lei, la un curs de 4,43 lei pentru un dolar. Practic, compania a făcut o afacere extrem de profitabilă pe spatele Ministerului Educației, reușind un profit de 0,45 de lei la mască. În total, acesta s-a ridicat la 2,3 milioane de lei.

Cu ce se ocupă SAPE SA

Compania SAPE SA a luat fiinta în data de 7 mai 2014, în urma procesului de divizare a Societății de Distribuție și Furnizare Energie Electrică Electrica SA. Actul normativ care a stat la baza înființării companiei este Hotărârea de Guvern nr. 85/2013. Aceasta prevede aprobarea strategiei de privatizare prin ofertă publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al Societății Comerciale de Distribuție și furnizare a Energiei Electrice „Electrica” București.

SAPE SA are un capital social în valoare de 868.527.790 lei. Acesta este împărțit pe acțiuni cu o valoare nominală de 10 lei fiecare, deținute de Ministerul Energiei. Obiectul de activitate, conform cu Clasificarea Activităților din Economia Națională este de „activități de consultanță pentru afaceri și management”.