Ce urgențe are ministrul Justiției, Stelian Ion: „Am vorbit despre desființarea SIIJ”

Ce urgențe are ministrul Justiției, Stelian Ion: „Am vorbit despre desființarea SIIJ” Stelian Ion. Sursa foto: EVZ

Stelian Ion, noul ministrul al Justiției, afirmă că nemulțumirile referitoare la proiectele de modificare a legilor Justiției făcute în mandatul predecesorului său, Cătălin Predoiu, și aflate în dezbatere până în martie sunt justificate. El a precizat că respectivele proiectele au fost făcute în mare grabă.

Ministrul consideră că CSM trebuie să aibă un drept de veto față de propunerile ministrului. El a abordat și problema spinoasă a pensiilor magistraților și, inevitabil, desființarea SIIJ- Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Urgențele pe care le are în vedere ministrul Justiției

Printre urgențe se numără refacerea procedurii de revocare și numire a șefilor marilor parchete, în sensul întăririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul să facă propunerea, iar CSM să aibă un aviz obligatoriu, nu consultativ, cum este acum, de care ministrul să țină cont.

„Trebuie o procedură pentru un echilibru. Mă interesează ca CSM să aibă un drept de veto față de propunerile ministrului. (...) Ministrul să facă propunerea, CSM să aibă un aviz obligatoriu de care ministrul să țină cont”, a afirmat Stelian Ion, potrivit hotnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte două urgențe care vor fi ajustate în actualele proiecte de modificare a celor 3 legi ale Justiției vizează desființarea secției de anchetare a magistraților și deblocarea concursurilor la INM, pentru că justiția se îndreaptă spre un blocaj în privința admiterii în magistratură, a mai spus Stelian Ion.

Cât despre cea de-a doua etapă, ministrul Justiției a spus că acestea vor rămâne în dezbatere până în toamnă, pentru că a primit semnale de nemulțumire că „a fost o grabă mare”. „Legile importante nu se fac în mare grabă", a afirmat Stelian Ion.

„Îmi doresc să facem aceste modificări fără să facem rabat de la transparență și de la consultări publice. Niște legi corectate ale justiției estimez să avem în prima jumătate a acestui an și niște noi legi ale Justiției eu cred că, până la finalul anului 2021, putem stabili un termen rezonabil să avem aceste legi", a adăugat ministrul Justiției.

Stelian Ion, despre desființarea SIIJ

„Am vorbit despre desființarea SIIJ. Sunt necesare modificări punctuale, unele se referă la numirea procurorilor de rang înalt, altele la libertatea de exprimare a magistraților.

Aceasta ar însemna un proiect de modificare punctuală a legilor aflate acum în vigoare. Apoi vom discuta acele variante în toamnă. E mai potrivit decât luna martie.

Vom vedea dacă planul de măsuri sau calendarul propus este cel mai bun. În programul de guvernare a fost trecut sfârșitul lunii martie”, a conchis Stelian Ion.