Dezvăluirea momentului! O judecătoare din Dosarul Ferma Băneasa nu a depus jurământul. Actele ei sunt nule
- Ionel Sclavone
- 22 decembrie 2020, 18:58
Magistratul Florentina Dragomir, din completul ICCJ care a pronunțat condamnările în Dosarul Băneasa, nu a depus jurământul de judecător, astfel că, potrivit legii, actele întocmite de aceasta sunt nule.
Deciziile de condamnare pronunțate în „Dosarul Băneasa”, de completul compus din judecătorii ICCJ Ionuț Matei, Alina Ioana Ilie și Florentina Dragomir, ridică mari semne de întrebare. Potrivit luju.ro, judecătoarea Florentina Dragomir (fost procuror) nu a depus jurământul de judecător, așa cum o obligă legea, la data numirii în funcție prin decret prezidențial. Or, în aceste condiții, susțin cei de la luju.ro, actele întocmite de magistrați sunt nule.
Florentina Dragomir a fost inițial procuror, iar la începutul anului 2009, a solicitat CSM să devină judecător. Prin hotărârea Plenului CSM nr. 873 din 21 mai 2009, solicitarea acesteia a fost aprobată.
„Propune Președintelui României eliberarea din funcție a doamnei Dragomir Florentina, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și numirea în funcția de judecător la Tribunalul București, cu recunoașterea gradului professional corespunzător curții de apel, începând cu data de la care postul vacant de judecător va fi redistribuit în statele de funcții”, se arată în hotărârea CSM, conform sursei citate.
Astfel, Florentina Dragomir și-a ocupat funcția de judecător nu prin transfer, din poziția de procuror, așa cum s-a întâmplat în alte cazuri, ci în urma unei eliberări din funcție și printr-un act de numire oficial, Decretul nr. 1164 din 8 iulie 2009.
Ce prevede legea
În aceste condiții, susțin cei de la luju.ro, judecătoarea ar fi trebuit să depună un nou jurământ de judecător, conform art 34 din Legea 303/2004.
„(1) Înainte de a începe să-și exercite funcția, judecătorii și procurorii depun următorul jurământ: «Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu». Referirea la divinitate din formula jurământului se schimbă potrivit credinței religioase a judecătorilor și procurorilor și este facultative.
(2) Refuzul depunerii jurământului atrage, de drept, nulitatea numirii în functie.
3) Jurământul se depune în ședință solemnă, în fașa judecătorilor instanței sau, după caz, a procurorilor, parchetului la care a fost numit judecătorul sau procurorul, după citirea actului de numire.
(4) Depunerea jurământului se consemnează într-un proces-verbal, care se semnează de conducătorul instanței sau, după caz, al parchetului și de 2 dintre judecătorii sau procurorii prezenți, precum și de cel care a depus jurământul”.
CSM confirmă lipsa jurământului
Într-un răspuns transmis de CSM către publicația citată se arată că în evidențele referitoare la cariera Florentinei Dragomir nu se regăsește și jurământul pe care aceasta l-ar fi depus ca judecător.
„Vă comunicăm că în evidențele referitoare la cariera doamnei judecător Florentina Dragomir se regăsește numai jurământul depus de doamna judecător la numirea în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București”, se arată în răspunsul CSM.