THE WASHINGTON POST: Deși Trump promite să-și continue lupta, consilierii săi se pregătesc în tăcere să plece

THE WASHINGTON POST: Deși Trump promite să-și continue lupta,  consilierii săi se pregătesc în tăcere să plece

Vicepreședintele Pence a început să-și caute o nouă locuință prin împrejurimile Washingtonului, plănuind totodată o vizită de rămas bun care ar urma să înceapă în ziua când Congresul va număra voturile colegiului electoral.

Șeful Administrației, Mark Meadows, a discutat despre deschiderea unei firme de consultanță împreună cu alți consilieri și apropiați ai Casei Albe.

Principalul consilier pentru probleme economice, Larry Kudlow, le-a spus prietenilor că intenționează să revină în radioteleviziune și că are deja câteva planuri.

Președintele Trump rămâne pe poziție, refuzând să recunoască public că, pe 3 noiembrie, a pierdut. În cursul unei recente întâlniri cu aliații, el a discutat despre mobilizarea armatei în vederea reluării alegerilor și l-a desemnat pe Sidney Powell consilier special în materie de fraudă electorală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și totuși, toate semnalele de la Casa Albă indică faptul că acest vârtej din ultimii patru ani se apropie de sfârșit. Consilierii își caută în liniște următorul serviciu, prietenii caută favoruri de ultim minut, iar secretarii (miniștrii) Cabinetului acordă interviuri de adio.

Toate aceste pregătiri din spatele ușilor închise relevă realitatea, iar pentru Trump, oricât de mult ar dori el să agite morile de vânt, prestația sa ca președinte al Statelor Unite se apropie de sfârșit.

Consilierii au început să răsfoiască materiale pentru eventuale cărți post-prezidențiale, hotărând care anume merită atenție și care trebuie lăsate la o parte, după cum afirmă o persoană la curent cu tot acest proces, care însă a dorit să își păstreze anonimatul ca să poată vorbi despre aceste deliberări din interior. Potrivit aceleiași persoane, Jason Miller, un consilier din campanie, tocmai se află în toiul unui asemenea proces, deși aprobarea finală îi revine lui Trump.

Cereri de favoruri – ultime prânzuri în tot tărăboiul de la Casa Albă, fotografii făcute în West Wing (Aripa de Vest a Casei Albe, locul unde se iau cele mai importante decizii, n. red.) – curg zilnic pe birourile înalților oficiali.

“Oamenii cer tot felul de lucruri. Tururi prin West Wing, vizite la magazinul de suveniruri, meniuri, niște ultime fotografii făcute în Casa Albă pentru a le pune pe felicitările lor de Crăciun – toți încearcă să lingă pentru o ultimă oară cornetul de înghețată (al Casei Albe)“, a declarat un înalt oficial al administrației, care, ca să vorbească deschis, a dorit să rămână anonim. “Fiecare vrea să facă un ultim tur de Crăciun. Fiecare vrea câte ceva“.

Membrii Congresului invadează Casa Albă cu cereri de grațiere, sperând o iertare de ultim minut din partea unui președinte dispus să își exercite această atribuție într-un mod liberal înainte de a pleca. Mai mulți consilieri s-au declarat surprinși de acest asalt. “Sunt mii”, a declarat cineva.

Vineri după-amiază, administrația a avut o nouă reuniune pe tema grațierilor.

Secretarii Cabinetului (miniștrii guvernului, n. red.) acordă presei niște ultime interviuri și fac cadouri angajaților. Recent, secretarul american al educației (echivalentul ministrului învățământului, n. red.), Betsy DeVos, a acordat un interviu Institutului American pentru Afaceri (American Enterprise Institute – AEI, n. red.), în care ea a dat niște sfaturi celui (sau celei) care o va urma în această funcție. “Există un singur și simplu principiu pe care l-aș recomanda să fie respectat nu doar de viitorul secretar al educației, ci de orice educator sau îndrumător din domeniu: puneți elevii pe primul plan“, a spus ea.