Putin a reușit. S-400, bila ce sparge popicele NATO

Putin a reușit. S-400, bila ce sparge popicele NATO

Exportul de tehnologie anti-aeriană sofisticată face parte din efortul Moscovei de a dilua solidaritatea a ceea ce consideră „blocul occidental”, încercând să-l divizeze.

Washington a anunțat luni sancțiuni împotriva Turciei pentru achiziționarea sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, interzicând orice noi permise de export de arme către agenția guvernamentală turcă responsabilă de achizițiile de armament, SSB.

Conducerea SSB, în egală măsură, are interzis pe teritoriul american, a anunțat șeful diplomației de la Washington, Mike Pompeo.

„Măsurile luate astăzi indică în mod clar că Statele Unite (...) nu vor tolera tranzacții semnificative cu sectoarele rusești de apărare și informații”, a declarat secretarul de stat într-un comunicat, scrie France 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Washingtonul a invocat o lege din 2017 cunoscută sub numele de „contracararea adversarilor americani prin sancțiuni” (CAATSA), care prevede în special sancțiuni automate atunci când o țară încheie o „tranzacție semnificativă” cu industria armamentului din Rusia.

Erdogan, lăsat de Trump la final

Amenințarea sancțiunilor SUA a planat deasupra Turciei de când a primit sistemele S-400, anul trecut, dar președintele Donald Trump, care menține o relație personală cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a abținut să le pună în practică.

Dar Congresul a aprobat, săptămâna trecută, cu o mare majoritate, legea de finanțare a Pentagonului, care conține o măsură care oferă executivului 30 de zile pentru a sancționa Ankara pentru S-400, rachete incompatibile cu sistemele NATO, unde Turcia este pilon.

După ce Erdogan a achiziționat sistemele S-400 și Putin l-a bătut pe umăr, participarea Ankarei la programul american de dezvoltare a avioanelor de luptă F-35 a fost suspendată și procesul de excludere a fost declanșat.

Acest program „nu poate coexista cu o platformă rusă de colectare a informațiilor care va fi folosită pentru a-i străpunge capabilitățile avansate”, a explicat la acea vreme Casa Albă.

Turcia este un stat cheie NATO și alegerea sa de a se echipa cu rachete rusești va „avea un impact negativ” asupra „interoperabilității” sale cu ceilalți membri ai alianței, au justificat americanii.

„Statele Unite au indicat clar Turciei, la cele mai înalte niveluri și de mai multe ori, că achiziționarea sistemelor S-400 ar reprezenta o amenințare pentru securitatea tehnologiei și personalului militar american și că va aduce fonduri importante pentru sectorul de apărare rus, oferindu-i în același timp acces la forțele armate și industria de apărare din Turcia”, a subliniat Mike Pompeo.

„Turcia a decis totuși să continue achiziționarea S-400 și să le testeze, deși există alternative compatibile cu sistemele NATO pentru a-și satisface nevoile de apărare”.

Washington a lăsat însă ușa întredeschisă: „Regretăm că acest lucru a fost necesar și sperăm cu adevărat că Turcia va coopera cu noi pentru a rezolva problema S-400”, a declarat reporterilor secretarul de stat adjunct pentru securitate internațională și proliferare, Christopher Ford.