Evenimentul Zilei > International > Ziua cea mare. Joe Biden a fost confirmat președinte al SUA
Ziua cea mare. Joe Biden a fost confirmat președinte al SUA

Ziua cea mare. Joe Biden a fost confirmat președinte al SUA

Imediat după ce Colegiul Electoral i-a acordat, luni seara, victoria în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, noul președinte ales, Joe Biden a ținut un discurs către națiune.

Pentru a fi confirmat președinte ales era nevoie de 270 de voturi din partea electorilor care reprezintă statele americane iar Biden a obținut 306, în timp ce contracandidatul său Donald Trump, numai 232.

„Democrația americană a funcționat!” – a declarat încântat Joe Biden, care și-a construit pe această idee o mare parte din discursul de 10 minute pe care l-a rostit. El și-a reafirmat încrederea în democrația americană și în corectitudinea procesului electoral.

Biden a ținut să sublinieze că exact același scor, 306 voturi electorale, a obținut și Donald Trump în alegerile din 2016, atunci când proclama că este o „victorie categorică”. Joe Biden s-a limitat să spună că respectă și este onorat de această decizie a Colegiului Electoral, care s-a achitat de „o datorie la fel de veche ca însăși democrația americană”.

„Democrația noastră a fost greu pusă la încercare, dar a rezistat”, a constatat Joe Biden, făcând referire la încercările lui Donald Trump de a contesta acest rezultat și de a pune la îndoială corectitudinea votului. În cele din urmă, însăși tabăra lui Trump, înșiși oamenii numiți de el în funcții au respectat voința poporului.

Noul președinte a reamintit că la acest scrutin au votat mai mulți oameni ca niciodată în istoria SUA și a fost cea mai clară demonstrație că alegătorii au preferat să-și facă datoria lor civică. „Este un motiv de sărbătoare, nu de atacuri”, a subliniat președintele ales. „Politicienii nu iau puterea, oamenii le-o încredințează pentru un timp”, a spus el.

„În această bătălie pentru sufletul Americii, democrația a învins. Noi, oamenii, am votat. Încrederea în instituțiile noastre a rămas neștirbită. Corectitudinea alegerilor noastre rămâne intactă. Acum e timpul să întoarcem pagina, așa cum am mai făcut de-a lungul istoriei noastre. Să fim uniți. Să ne vindecăm”, a spus Joe Biden în ceea ce constituie, practic, al doilea său discurs de acceptare a rezultatului alegerilor după cel din 7 noiembrie.

De data aceasta, Joe Biden a accentuat principiile democrației pentru a contracara toate demersurile lui Donald Trump din ultimele săptămâni de a răsturna voința poporului. Președintele ales a fost mai incisiv, criticând deschis încercările lui Trump de a pune la îndoială votul americanilor și soliditatea instituțiilor, a sistemului legal al țării și a agențiilor de informații.

Viitoare primă-doamnă i-a oferit sprijin lui Joe Biden

Jill Biden, viitoarea primă-doamnă i-a fost alături, ca întotdeauna, lui Joe Biden și l-a îmbrățișat după discursul rostit la 14 decembrie 2020 după ce Colegiul Electoral l-a confirmat ca președinte ales al Statelor Unite.

Ca și în celelalte discursuri rostite după scrutinul din 3 noiembrie, Joe Biden a pus accent pe ideea de solidaritate și unire a națiunii americane. „Suntem oameni cumsecade, venim din multe părți ale lumii”, a spus președintele ales.

El a făcut apel la o tranziție pașnică și a atins și celelalte teme mari ale viitoarei sale administrații: lupta cu coronavirusul, refacerea economiei, implicarea în lupta împotriva schimbărilor climatice. S-a arătat încrezător că vaccinul va învinge pandemia și și-a declarat compasiunea pentru familiile celor peste 300.000 de victime americane ale pandemiei.

Joe Biden și-a încheiat discursul cu tradiționala sa referire la soldații americani: „Dumnezeu să ne protejeze soldații care ne apără democrația”, a spus președintele american ales.

Președintele ales Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a avut ușoare probleme cu vocea în timpul discursului rostit la Wilmington, Delaware, după ce Colegiul Electoral l-a confirmat ca președinte ales al SUA.

La final, soția sa, Jill Biden, viitoarea primă-doamnă, a venit lângă el și i-a oferit brațul, în condițiile în care Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, are o orteză la picior și merge șchiopătând, în urma unui accident suferit în urmă cu câteva săptămâni.