Evenimentul Zilei > International > Ziua Z pentru Joe Biden. Marii electori îi vor confirma victoria
Ziua Z pentru Joe Biden. Marii electori îi vor confirma victoria

Ziua Z pentru Joe Biden. Marii electori îi vor confirma victoria

Votul Colegiului Electoral care trebuie să oficializeze, luni, victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie are o simbolistică aparte, în fața refuzului lui Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea.

Este, teoretic, o formalitate. Dar, în acest an, votul marilor electori va atrage în special atenția, pe măsură ce Donald Trump se agață de putere, în ciuda înfrângerii sale la urne.

Președintele ales Joe Biden a planificat să țină un discurs luni seara,din orașul natal Wilmington, Delaware, pentru a sărbători această nouă confirmare a victoriei sale „și a puterii și rezilienței” democrației americane.

Rezultatele scrutinului din 3 noiembrie au fost deja certificate legal de către fiecare dintre cele 50 de state americane: democratul a câștigat 81,28 milioane de voturi, sau 51,3%, contra 74,22 milioane de voturi ( 46,8%) obținute de Donald Trump, scrie Ouest-France.

Însă în Statele Unite, chiriașul Casei Albe este ales prin vot universal indirect.

Un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federaţiei şi Districtului Columbia în general în funcţie de numărului populaţiei.

Rezultatele din 2020 arată că Joe Biden, fost vicepreşedinte democrat, a câştigat 306 din cele 538 de voturi electorale disponibile, depăşind pragul necesar de 270. Republicanul Trump a obţinut 232, scrie Agerpres.

Acest „colegiu electoral” se întrunește luni pentru a oficializa acest vot. În realitate, marii electori se vor întâlni separat stat cu stat, pe tot parcursul zilei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: