Câte reacții adverse provoacă vaccinul anti-COVID. Lista medicului Valeriu Gheorghiță

Câte reacții adverse provoacă vaccinul anti-COVID. Lista medicului Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus, medicul Valeriu Gheorghiță, dă asigurări că reacțiile adverse ale vaccinului nu sunt de natură să îngrijoreze.

Studiile clinice efectuate la acest moment arată că vaccinul anti-COVID este destul de sigur pentru cei care și-l administrează, iar reacţiile adverse „nu necesită o atenţie medicală deosebită”.

„Studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun, în sensul în care s-au înregistrat reacţii adverse obişnuite, reacţii adverse care nu necesită o atenţie medicală deosebită şi sunt cele înregistrate în orice tip de activitate de vaccinare şi de proces de vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

El a enumerat reacțiile adverse pe care le-ar putea da viitorul vaccin anti-coronavirus. Acestea sunt, potrivit cercetărilor clinice, durere locală, roșeață, tumefacție, dureri musculare sau articulare, dureri de cap sau febră. Pe de altă parte, medicul a precizat că și o parte din voluntarii cărora le-a fost administrată substanța placebo au reclamat reacții asemănătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mă refer în mod deosebit la reacţiile adverse locale, cu durere locală, roşeaţă, tumefacţie şi reacţii adverse generale, cum sunt dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, febră. Sunt reacţiile adverse care au fost raportate de parte dintre persoanele care au fost vaccinate în studii clinice, însă vreau să subliniez că şi persoanele din lotul placebo, persoanele care nu au primit vaccin, au raportat, mare parte dintre ele, acest tip de reacţii adverse care ţin de fapt de trauma locală la momentul înţepăturii, o mare parte dintre acestea”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă.

Medicul a precizat că profilul de siguranță, aşa cum reiese în momentul de faţă pe termen scurt, este unul cât de poate de bun şi care ne creează premisele unui vaccin care poate să fie folosit în deplină siguranţă în rândul populaţiei generale.

Cine va fi vaccinat în prima etapă

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă, a informat că, într-o primă etapă, urmează să fie imunizaţi circa 500.000 de lucrători din sistemul medical.

„Vorbim de circa 500.000 de lucrători în sistemul medical, atât parte medicală, cât şi nemedicală, şi circa 3.500 de angajaţi în domeniul asistenţei medico-sociale. Ceea ce înseamnă că, dacă vom avea un vaccin disponibil în perioada imediat următoare, în baza unui calendar de livrare, aşa cum ele se preconizează, dar, repet, depinde de tipul vaccinului care va primi în final aprobare, probabil că vom avea 1 milion de doze disponibile în prima tranşă, doze care ne vor permite asigurarea imunizării, vaccinării, întregului sistem medical şi medico-social”, a declarat Gheorghiţă.