Pronosticurile au fost făcute. Dan Andronic despre cine câștigă alegerile din 6 decembrie

Pronosticurile au fost făcute. Dan Andronic despre cine câștigă alegerile din 6 decembrie

Jurnalistul si analistul politic Dan Andronic a prezentat, vineri seara, într-o emisiune televizată, o previziune a lumii politice românești după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Precum și scorul partidelor și participarea la scrutinul electoral.

Dan Andronic anticipează o prezență masivă la vot, situată undeva spre 45%, în pofida pandemiei de coronavirus, care pare a fi o sperietoare pentru votanți.

Potrivit estimărilor sale PNL va obține undeva la 30-31%, PSD în jur de 27-28%, iar USR intrunind un 20%.  La limita pragului electoral se află UDMR și PMP, AUR și Pro România fiind foarte posibil să intre în viitorul Parlament.

În privința premierului rezultat în urma distribuirii mandatelor „varianta Iohannis, este Orban. În funcție de scorul electoral, alianța USR-PLUS poate fi îndreptățită să solicite premierul, Dacian Cioloș. Însă USR poate să nu fie interesată acum de guvernare, să joace pentru următoarea guvernarea din 2024. Acum va fi greu să convingă PNL-ul pentru premier”, a spus Dan Andronic. El a luat în calcul și o altă variantă vehiculată de premier, Siegfried Mureșan despre care a spus că „trece dintr-o parte în alta acolo unde trebuie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În orice alt caz, fără USR este o variantă grea de guvernare pentru PNL, guvernare minoiritară, afirmă analistul politic.

La Antena3, mai mulți jurnaliști de marcă au prezentat, în viziunea lor ierarhia partidelor în urma apropiatelor alegeri parlamentare din 6 decembrie. Printre aceștia s-au numărat Ion Cristoiu, Iosif Buble, Patrik Andre de Hillerin, Oana Zanfir, Bogdan Chireac, Costi Rogozanu, precum și sociologul Marius Pieleanu.

În principiu cei intervievați au prezentat procente asemănătoare, primele două clasate, PNL și PSD fiind creditate cu scoruri care sunt undeva „umăr la umăr”. Locul al treilea pare a fi adjudecat de alianța USR-PLUS. Discuția se mută către celelalte partide „mici” care se luptă pentru pragul electoral. Mai multe voci au spus că este foarte probabil ca UDMR și PMP să rămână fără un ajutor din partea puterii, fapt care i-ar situa în afara parlamentului.

Dan Adronic a precizat că se va duce la vot și va vota un partid despre care a spus că „este posibil să nu treacă pragul electoral”.