Ororile neputinței. Rudele morților de COVID identifică cadavrele într-o remorcă de tir

Ororile neputinței. Rudele morților de COVID identifică cadavrele într-o remorcă de tir

Explozia numărului de decese pricinuite de coronavirus a făcut ca morgile spitalelor abia dacă mai fac faţă. Se caută soluții, care mai de care mai sinistre.

 

Astfel, Spitalul Victor Babeş din Timișoara a încheiat un contract de 81.000 lei pentru ca persoanele decedate de COVID să fie duse într-o remorcă de TIR încropită drept morgă, amplasată pe stadionul CFR. „E cea mai civilizată soluție”, explică managerul Cristian Oancea, argumentând că morga spitalului e mică.

 Cadavrele ținute pe stadion în remorca unui TIR

Așa-zisa morgă a fost improvizată într-o remorcă frigorifică de TIR, amplasată pe Stadionul CFR, chiar în fața gradenelor arenei. Aici, rudele și aparținătorii oamenilor care mor de COVID vin să-și identifice apropiații decedați.

De altfel, costul este unul însemnat pentru spital. Acesta plătește 81.000 de lei pentru transportarea și depozitarea a 150 de persoane decedate. La acesta se adaugă un alt contract, cu aceeași firmă – SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL -, pentru aceleași servicii funerare în cazul altor 20 de victime, scrie Libertatea.

„Firma este SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL. Perioada contractului 9.11. – 31.12.2020. Suma este 390 RON per persoană decedată transport + depozitare corp 24 de ore container frigorific mortuar”, a declarat managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara.

Oancea a declarat de asemenea că „morga mică este, la rândul ei, împărțită în două, pentru a exista circuite. Avem și decedați COVID, dar și non-COVID, de aceea am luat decizia să facem așa.

„De la locul de depozitare, familiile fac identificarea și ridică trupurile în prezența medicului anatomopatolog al spitalului (conform procedurii interne).”, a adăugat reprezentantul spitalului.

Societatea de pompe funebre implicată într-un dosar la DNA

Numai că compania care a câștigat contractul din partea spitalului din subordinea Primăriei, a fost implicată într-un caz deschis la DNA împotriva unui director din Primăria Timișoara.

E vorba de Florin Răvășilă, șef al Direcției Patrimoniu I Est, căruia fostul primar Nicolae Robu i-a retras dreptul de semnătură. Bărbatul ar fi primit o mită de 40.000 euro de la asociații companiei de pompe funebre pentru ca firma să primească dreptul de îngrijire a cimitirelor Russu-Șirianu și Șagului. Unul dintre aceștia ar fi făcut plângerile la DNA și i-ar fi dat detaliile și fostului primar Nicolae Robu, conform publicației locale Banatul Meu.

Numai în ultimele 24 de ore, în România, au fost raportate 149 de decese (86 bărbați și 63 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele.

Ne puteți urmări și pe Google News