Premieră! Navă spațială NASA urmează să aterizeze pe cel mai periculos asteroid VIDEO în direct AICI
- Antonia Hendrik
- 20 octombrie 2020, 18:18
O sondă lansată şi administrată de NASA va încerca să extragă marţi primele eşantioane din istoria agenţiei spaţiale americane ce vor fi prelevate din scoarţa celui mai periculos asteroid.
Vehiculul spaţial Osiris-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) va încerca să extragă aceste eşantioane de pe asteroidul Bennu şi le va aduce apoi pe Terra pentru a fi analizate.
Asteroidul Bennu, un corp ceresc aflat la 290 de milioane de kilometri de Terra, ar putea să treacă periculos de aproape pe lângă planeta noastră în secolul viitor, însă şansele unei coliziuni sunt foarte mici.
Aşadar, pe 20 octombrie, o misiune NASA condusă de Universitatea din Arizona va explora direct asteroidul Bennu
O misiune NASA numită OSIRIS-REx va încerca în curând să atingă suprafața unui asteroid. OSIRIS-REx este prima misiune de acest gen, având ca scop colectarea și transportarea unui eșantion nealterat de la un asteroid înapoi pe Pământ pentru studiu științific. Nava va încerca să atingă suprafața asteroidului Bennu, care trece prin spațiu cu 101.000 de kilometri pe oră.
Dacă totul merge conform planului, nava spațială va lansa un braț al robotului de 11 picioare (3 metri lungime) numit TAGSAM - și va petrece aproximativ 10 secunde colectând cel puțin 50 grame de materie de pe suprafaţa asteroidului. Nava spațială, monitorizată de la distanță de o echipă de oameni de știință și ingineri, va stoca apoi eșantionul și va începe întoarcerea pe Pământ.
Puteți urmări în direct pe televiziunea NASA și pe site-ul agenției
Transmisiunea în direct, care va prezenta coborârea sondei americane spre suprafaţa asteroidului Bennu, va începe la ora 21:00 GMT pe site-ul NASA. Din cauza distanţei, comunicarea şi comenzile au nevoie de aproximativ 16 minute pentru a ajunge la Osiris-Rex. Sonda spaţială americană urmează să revină pe Terra, având la bordul său eşantioanele recoltate de pe asteroidul Bennu, în septembrie 2023.
NASA speră că această misiune spaţială, realizată cu un buget de 1 miliard de dolari, să contribuie la descifrarea secretelor legate de originile Sistemului Solar
Ce putem afla de la asteroidul Bennu
Acesta este brațul navei spațiale OSIRIS-REx.
În 2004, Michael Drake, pe atunci șef al Laboratorului Lunar și Planetar UArizona şi protejatul său, Dante Lauretta , pe atunci profesor universitar de științe planetare din UArizona, și experți de la Lockheed Martin și NASA au discutat despre cel mai vechi concept al misiunii OSIRIS-REx și despre ce ar putea realiza.
Asteroizii sunt relicve ale primelor materiale care au format sistemul nostru solar, iar studierea unui astfel de eșantion ar putea permite oamenilor de știință să răspundă la întrebări fundamentale despre originile sistemului solar.
Asteroidul Bennu
Mai mult, Bennu este un asteroid aproape de Pământ, cu un posibil risc de impact asupra Pământului la sfârșitul anilor 2100, astfel încât misiunea explorează și modalitățile prin care o astfel de coliziune ar putea fi evitată, informează sciencealert.