Pericolul vine din Univers. Pământul ar putea fi smuls din Sistemul Solar

Pericolul vine din Univers. Pământul ar putea fi smuls din Sistemul Solar

Pământul este ”aproape” în siguranță în fața pericolului de a fi smuls din sistemul solar, aceasta e concluzia la care au ajuns cercetătorii care au studiat amenințările venite din univers. Ei spun că nu există nicio garanție că planeta noastră nu va fi, la un moment dat, destabilizată.

Cercetătorii susțin că Universul nu e un loc sigur, iar Pământul sau oricare alte planete pot fi în pericol să fie smulse din locul lor. Ei au calculat că, în cei peste 4 miliarde de ani de existenţă a Pământului, planeta noastră s-a confruntat cu un risc de doar 1/15.000 de a avea orbita destabilizată.

Acest lucru se datorează faptului că Sistemul Solar se află la marginea unuia dintre braţele Căii Lactee, la mare distanţă de nucleul galactic unde se află o gaură neagră supermasivă, Sagittarius şi o concentraţie foarte mare de stele. Dacă Sistemul Solar ar fi fost poziţionat în zona nucleului Căii Lactee, atunci riscul ca Pământul să fie smuls de pe orbită ar fi fost de 160 de ori mai mare.

Pericolul din cosmos

Dar și așa, arată specialiștii, într-un articol publicat, miercuri, pe Space.com, o stea rătăcitoare care ar trece prin apropierea planetei noastre ar putea să o destabilizeze și chiar să o miște din loc, aruncând-o în spațiul cosmic, dacă steaua ar fi suficient de puternică și dacă s-ar întruni anumite condiții. Totul are legătură cu forța gravitațională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta poate menţine o planetă, aşa ca Pământul, pe orbită, la distanţa perfectă faţă de Soare pentru ca viaţa să existe, dar, în egală măsură, poate smulge Pământul de pe orbita Soarelui şi-l poate arunca în spaţiul interstelar, arată cercetătorii în articolul citat.

Cu alte cuvinte, un sistem care poate părea liniştit, ordonat şi previzibil într-un moment - cum ar fi faptul că Pământul orbitează în jurul Soarelui de miliarde de ani - poate deveni periculos de instabil în momentul imediat următor.

Doi astronomi au făcut calculele necesare şi au postat în arhiva ştiinţifică arXiv un material despre efectul asupra Pământului pe care l-ar avea o stea care ar trece prin apropierea Soarelui.

Astfel, dacă steaua se deplasează cel puţin la fel de repede ca Pământul pe orbită (106.000 km/h) și dacă s-ar apropia de Soare până în zona orbitei lui Jupiter, ar avea o şansă să smulgă Pământul de pe orbită. În caz contrar, influenţa sa gravitaţională ar putea ”doar” distruge civilizaţia de pe Pământ prin ridicarea extremă a nivelului mărilor şi oceanelor.

În cazul unei stele care se deplasează mai încet, Pământul ar avea mari probleme în a-şi menţine orbita stabilă în jurul Soarelui, deoarece simpla ei trecere pe la periferia sistemului solar ar putea provoca smulgerea Pământului de pe orbită.

Sursa: Agerpres