Turcia amenință Armenia cu războiul. Jocul alianțelor pune România în mare pericol!

Turcia amenință Armenia cu războiul. Jocul alianțelor pune România în mare pericol!

Turcia amenință direct Armenia, care e protejată de un acord militar cu Putin în cazul unui atac asupra teritoriului național, Cum Turcia e membră a NATO, lucrurile pot deveni extrem de periculoase pentru țara noastră.

Noile cifre arată o creștere masivă a exporturilor de arme turcești către aliatul său Azerbaidjan chiar înaintea conflictului dezlănțuit la sfârșitul lunii trecute în disputa Nagorno-Karabakh.

Vânzările de arme din Turcia către Azerbaidjan

Exporturile militare ale Turciei către aliatul său Azerbaidjan au crescut de șase ori în acest an, vânzările de drone și alte echipamente militare crescând la 77 de milioane de dolari doar luna trecută înainte de izbucnirea luptelor asupra regiunii Nagorno-Karabakh, potrivit datelor exporturilor.

Este o cifră masivă pentru mica țară din Caucaz, cu doar mai puțin de zece milioane de oameni. Datele arată că, în primele nouă luni ale anului 2020, Turcia a vândut Azerbaidjanului  de 123 de milioane de dolari în echipamente de apărare și aviație.

Conform raportului: Majoritatea achizițiilor de drone, lansatoare de rachete, muniție și alte arme au sosit după luna iulie, când ciocnirile de frontieră dintre forțele armene și azere au determinat Turcia și Azerbaidjanul să desfășoare exerciții militare comune.

Vânzările au crescut de la 278.880 dolari în luna iulie la 36 milioane dolari în luna august și 77,1 milioane dolari doar în septembrie

Alți furnizori majori ai armatei azerbaidiene au inclus Rusia și Israel. Rusia are, de asemenea, un pact de apărare cu Armenia, inclusiv o bază majoră în nordul țării. Legăturile Israelului sunt mult mai controversate, având în vedere că Tel Aviv este un furnizor major de drone mici de înaltă tehnologie, inclusiv așa-numitele „drone sinucigașe” care au fost văzute recent pe câmpul de luptă vizând trupele armene. Războiul cu drone a fost oarecum un schimbător de jocuri în conflictul istoric, având în vedere că mai multe videoclipuri de pe câmpul de luptă au arătat o creștere masivă a activității dronelor din ambele părţi. De asemenea, Turcia a fost descoperită că transfera mercenari străini pe linia frontului, în special islamiști sirieni, acuzație pe care Ankara a negat-o vehement în această săptămână. Ce trebuie subliniat: România şi Turcia  sunt în NATO, iar  Rusia are angajamene de securitate faţă de Armenia. Turcia şi azerii par să fi pregătit provocarea din Nagorno cu livrari de arme. Totodată, Turcia ameninţă Armenia, ceea ce ar putea stârni reacţia militară a Rusiei, pentru că aşa cum ştim deja Rusia si Turcia au o istorie în ceea ce priveşte conflictele. Având în vedere însă că aceste manevre se vor desfășura într-un moment de acutizare a conflictului armeano-azer în care Turcia este în mod tradițional pe partea Azerbaidjanului, iar Erevanul este membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), a cărei verigă de  bază este Rusia, se aud deja temeri că totul se poate încheia cu o altă ciocnire turco-rusă care de această dată va fi de amploare mai mare. Recent, Turcia ar fi recunoscut în cele din urmă că are avioane de luptă F-16 cu sediul la Baku , cu toate acestea, ministerul Apărării susține foarte dubios că nu sunt utilizate împotriva forțelor armene, informează zerohedge.

Ne puteți urmări și pe Google News