Lovitură pentru Ludovic Orban. Se cere demisia de la nivel înalt

Lovitură pentru Ludovic Orban. Se cere demisia de la nivel înalt

Premierul Ludovic Orban este ținta unui atac fără precedent. Al doilea om din stat îi cere demisia pe motive de scuritate națională

Ludovic Orban este somat să demisioneze pentru „o problemă de securitate națională”

Este vorba de numirea în funcție al șefului Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, despre care autoritățile au transmis, sâmbătă, că și-a falsificat actele de studii.

Cel care solicit demisia premierului este președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, al doilea om din stat, după președintele României, Klaus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Robert Cazanciuc scrie: „Impostura, risc de securitate națională”

 

„Premierul Orban trebuie să își asume prin demisie, numirea, prin Hotărârea de Guvern nr. 746/3.09.2020, în fruntea Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a unui falsificator care să controleze tranzacțiile financiare ale României.

 

Să nu uităm că începând cu luna ianuarie a acestui an, Oficiul are atribuții de monitorizare și blocare în timp real a tranzacțiilor financiare asupra cărora există suspiciuni de spălare de bani sau finanțare a terorismului”, a precizat Robert Cazanciuc.

Numirea „a afectat intersele și parteneriatele strategice”

Președintele Senatului a mai adăugat:

„De ce s-a făcut o astfel de numire și în ce măsură situația a afectat interesele și parteneriatele strategice ale României?

 

Numirea în fruntea unei instituții cheie a statului român a unei persoane percheziționate astăzi pentru fals intelectual, reprezintă o problemă de securitate națională”.

Reamintim că Polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR, împreună cu procurorii de la Parchetul General au deskins, sâmbătă dimineață, la domiciliul unui înalt funcționar de stat pentru efectuarea unei percheziții domiciliare în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Potrivit surselor judiciare este vorba despre Laurențiu Baranga, șeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor.

 

Un CV dubios trecut cu vederea de Orban

 

El a fost numit în această funcție la începutul lunii septembrie, printr-o hotărâre semnată de Ludovic Orban. CV-ul public al lui Baranga începe la vârsta de 32 de ani, când a luat bacalaureatul la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, însă apoi a acumulat numeroase titluri și diplome, inclusiv doctor al Universității Valahia din Târgoviște și cursant la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne.

 

Laurențiu Baranga a candidat în 2012 din partea Forței Civice la Senat în Vâlcea.

 

 Acuzat de înșelăciune

 

Legat de acest caz, Poliția Română a transmis:

„La data de 10 octombrie a.c., politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice-I.G.P.R., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica, efectueaza o perchezitie domiciliara, in municipiul Ramnicu Valcea.

 

Activitatea se desfasoara la domiciliul declarat al unui functionar public, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune.

 

Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente. Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt”.

 

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcţie de întregul material probator ce se va administra în cauză.