NASA vânează extratereştri! E la fel ca-n Predator. Totul despre operaţiune Patrol
- Daniel Magureanu
- 5 octombrie 2020, 08:24
Anunţ oficial istoric: agenția spațială americană caută oameni atraşi de spațiu și extratereștri pentru a ajuta la analizarea imaginilor ce pot conţine planete capabile să susțină viața.
Conform jurnaliştilor de la Daily Star, NASA recrutează „vânători de extratereștri”, care să fie dispuşi să se alăture proiectului ce are ca scop căutarea vieții în galaxie.
Păstrând proporţiile, demersul aminteşte întrucâtva de filmele din seria Predator, producţia SF care a marcat generaţiile şi cinematografia.
Operaţiune de recrutare la NASA
O agenție de recrutare americană se ocupă de selectarea celor care se potrivesc cerinţelor. Se pot înscrie candidați din întreaga lume.
Agenția a lansat un proiect științific numit Planet Patrol, cu membri ai publicului invitați să ajute la detectarea planetelor cu potențialul de a găzdui viață.
NASA pune la dispoziţia celor interesaţi o bază de date ce conţine milioane de imagini realizate în spațiu şi care așteaptă deja să fie descifrate.
4.200 de exoplanete în prim-plan
Peste 4200 de exoplanete - lumi care orbitează în jurul unui Soare în mod similar cu Pământul - au fost descoperite de oamenii de știință încă din anii '90.
NASA invită voluntarii să examineze imaginile capturate de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), aflată pe orbita Pământului din 2018.
news.com.au citează un purtător de cuvânt al NASA care descrie Planeta Patrol ca fiind „comunitate care urmărește scopul comun de a înțelege universul și locul nostru în el”.
Inițiativa a fost lansată săptămâna trecută pe Zooniverse și a atras deja peste 1.600 de voluntari care au livrat 100.000 de clasificări individuale.
Cuceresc Universul cu Internetul
Singurul lucru de care au nevoie cei care doresc să ajute la proiect este un dispozitiv cu conexiune la Internet pentru a începe căutarea imaginilor stocate din TESS.
Cercetătorul NASA, Veselin Kostov, a declarat pentru news.com.au: „Proiectele științifice cetățenești sunt o modalitate excelentă de a angrena curiozitatea fără sfârșit despre lumea în care trăim - fie că este planeta noastră sau o planetă de o sută de ani lumină departe.”
Și se pare că NASA speră ca blocajul cauzat de pandemia de coronavirus să reprezinte recrutarea perfectă pentru voluntari, întrucât milioane de persoane stau acasă şi au mai mult timp liber la dispoziţie.
Rolul oamenilor de ştiinţă
Odată confirmată existența exoplanetei, oamenii de știință pot determina dacă planeta poate fi sau nu capabilă să găzduiască viață sau chiar inteligență extraterestră.
În timp ce imaginile sunt analizate de computere, se crede că un ochi uman ar putea ajuta la detectarea planetelor pe care mașinile le-ar putea rata.
După cum avertizează dl Kostov: „Cele mai frecvente impostoare sunt stelele binare eclipsante. Ochiul uman este foarte bun în identificarea rapidă și fiabilă a unor astfel de distorsiuni ale imaginii”.
Cei care doresc să participe la proiectul Planet Patrol ar trebui să viziteze zooniverse.org pentru detalii.
sursa: dailystar.com